Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, potreboval bych poradit s touto soustavou:
1 : (x+y) + 1 : (x-y) = 3:2
1 : (x+y) - 1 : (x-y) = 1:2
celý sem to převed do zlomku, a udělal spol jmenovatele 1) 2. ( x+1 ) . ( x-y )
2) 2. ( x+1 ) . ( x-y )
jenže když sem to roznásoboval, dostal sem v obou dvou za = vzorec ve druhém x^2 - y^2 ; první 3x^2 - 3y^2
a dál už sem si neporadil ptž tam bylo to na druhou

↑ cutrongxoay:
Ahoj,
asi to myslíš dobře, moc ti bohužel není rozumět, snad je ale problém, že v obou rovnicích ti vychází nějaké kvadratické členy obou neznámých a špatně se dá použít "dosazovací metoda", chápu-li to dobře.
Já bych ti poradil jako první krok obě rovnice (ještě před úpravami) sečíst a podívat se, co ti vyjde za rovnici a jestli by se ti s ní nepracovalo lépe.
No, možná by bylo lepší napsat, co ti teda po úpravách vyšlo. Mně vyšlo:
Neručím za správnost, radši přepočítat, vychází-li to jinak, ale z té druhé rovnice se dá krásně vyjádřit x a dosadit do první, ovšem pozor na to, abys správně odmocnil.
Ještě mě tak napadá: určitě jsi správně opsal zadání? V té první nevím, kde by se ti mělo objevit y^2
Jestli náhodou nemá být v tom zadání v tom prvním zlomku 1/(x+y), to by pak vyšlo
Tam by bylo nejjednodušší asi jednu rovnici vynásobit (-1), sečíst je a máme vztah mezi x a y, ze kterého lze jednu z neznámých vyjádřit a dosadit do jedné z předchozích rovnic.
tady přikládám jak sem postupoval,aby to bylo trochu přehlednější.Sice tam vznikl kvadratický člen.. ale co pak dál, to už sem nevěděl
Postup

↑ cutrongxoay:
Aha, to zadání je trochu jinak, než jaks napsal výše (oprav si to, prosím, máš tam 1 místo y), nicméně o to výrazněji bych doporučil ty rovnice na úvod sečíst - dostaneš
a nyní stačí dosadit za x do kterékoli rovnice a dobereš se rychle k výsledku.
omlouvám se za chybu, je to opravené.Jinak děkuji