Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém s úlohou v Matlabu, kde mám hledat maximum funkce. Mám i její řešení, ale spíš nechápu postup.
Posílám to v příloze, kde jsme udělal šipky, co nechápu.
První dvě šipky se vztahují k vektorům "x" a "y". Nerozumím, kde je vzal :) Zadané nikde nejsou...
Další dvě šipky se vztahují k extrémům. Nevím, kde vzal bod [1 1] a [5 0]. Předpokládám, že to jsou body extrému jako se klasicky počítá v matematice. Ale zde mi není jasné, jak k nim přišel.
Děkuji předem za rady.

↑ avalagne:
Vektory x,y se pravděpodobně vzaly přímo v zadání - je to oblast, která nás zajímá. Pokud jsme ovšem měli najít globální maxima, tak jsme k těmto omezením dospěli odhadem, z grafu, popřípadě pokud je to potřeba, tak nějak korektněji. Tady je ale celkem jasné, že jakmile budou x,y v absolutní hodnotě růst, tak funkce půjde velmi rychle k nule, takže ten odhad myslím postačí.
...body extrému jako se klasicky počítá v matematice.
A zkoušel jsi ten postup přes nulové parciální derivace použít? Ono to povede na nelineární soustavu, která se řeší numericky, a něco takového asi bude dělat MATLAB tím příkazem „fminsearch”. Ten hledá minima, ale my máme najít maxima - takže proto to minus před funkcí. body [1 1], [5 0] jsou jen počáteční odhady pro tu přibližnou metodu...