Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2011 14:19

avalagne
Reputace:   

Matlab - hledání maxima funkce

Ahoj,

mám problém s úlohou v Matlabu, kde mám hledat maximum funkce. Mám i její řešení, ale spíš nechápu postup.
Posílám to v příloze, kde jsme udělal šipky, co nechápu.

První dvě šipky se vztahují k vektorům "x" a "y". Nerozumím, kde je vzal :) Zadané nikde nejsou...
Další dvě šipky se vztahují k extrémům. Nevím, kde vzal bod [1 1] a [5 0]. Předpokládám, že to jsou body extrému jako se klasicky počítá v matematice. Ale zde mi není jasné, jak k nim přišel.

http://www.sdilej.eu/pics/3d915e9235759ab9a87ace2931d601fc.jpg

Děkuji předem za rady.

#2 02. 05. 2011 21:14

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Matlab - hledání maxima funkce

↑ avalagne:
Vektory x,y se pravděpodobně vzaly přímo v zadání - je to oblast, která nás zajímá. Pokud jsme ovšem měli najít globální maxima, tak jsme k těmto omezením dospěli odhadem, z grafu, popřípadě pokud je to potřeba, tak nějak korektněji. Tady je ale celkem jasné, že jakmile budou x,y v absolutní hodnotě růst, tak funkce půjde velmi rychle k nule, takže ten odhad myslím postačí.

...body extrému jako se klasicky počítá v matematice.

A zkoušel jsi ten postup přes nulové parciální derivace použít? Ono to povede na nelineární soustavu, která se řeší numericky, a něco takového asi bude dělat MATLAB tím příkazem „fminsearch”. Ten hledá minima, ale my máme najít maxima - takže proto to minus před funkcí. body [1 1], [5 0] jsou jen počáteční odhady pro tu přibližnou metodu...

Zápatí