Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 05. 2011 23:22 — Editoval Choosen (03. 05. 2011 23:28)

Choosen
Zelenáč
Reputace:   

Báze a dimenze vektorového podprostoru - příklad

Dobrý den
Mám zde příklad týkající se báze, dimenze ... i s řešením. Chci vás poprosit, zda-li by jste mi mohli řešení příkladů zkontzrolovat.

1, Zadání: Je dána sousotava homogenních rovnic ${a+2b-c =0 \choose a-b+3c=0}$. Ověřte, že množina $M$ všech řešení této soustavy je vektorový podprostor prostoru~$\mathbb{R}^3$. Určete dimenzi$\text{dim}\,M$ a dále najděte alespoň jednu bázi vektorového prostoru $M$.

Řešení: Elementárními transformacemi na matici
\begin{displaymath}
A=\left(
\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -1 \\
1 & -1 & 3
\end{array}
\right)
\end{displaymath}
jsem dospěl k matici
\begin{displaymath}
\left(
\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -1 \\
0 & -3 & 4
\end{array}
\right)
\end{displaymath}

Hodnost matice $h(A)=2$, mám 3 neznámé, tudíž dimenze bude $\mathrm{dim}(A)=3-2=1$. Je to správně???
Řešením soustavy je $(a{,}b{,}c)=t\,.(-5{,}4{,}3)\,,\quad\forall t\in\mathbb{R}$. Mohu tedy tvrdit, že bází může být například $(-5{,}4{,}3)$. Je to tak správně?
Zda-li je $M$ podprostorem vektorového prostoru $\mathbb{R}^3$ jsem zjišťoval pomocí uzavřenosti, tedy
$\forall a{,}b\in M$ platí $a+b\in M$ a $\forall u\in T,\text{ }\forall a\in M$ platí $u{.}a\in M$což vychází. Pro jistotu jsem zjistil i nulový prvek. Mou odpovědí tedy je, že $M$ je vektorovým podprostorem vektorového prostoru $\mathbb{R}^3$. Je to správně? A ještě se zeptám, pokud zjišťuji, zda nějaká množina je podprostorem nějakého prostoru, pak stačí ověřit tu podmínku uzavřenosti? Je to dostačující?

• (téma jako vyřešené označil(a) Choosen)

#2 03. 05. 2011 23:35 — Editoval OiBobik (04. 05. 2011 00:01)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Báze a dimenze vektorového podprostoru - příklad

↑ Choosen:

Všechno správně.

Pokud máš množinu vektorů z nějakého vektorového prostoru (což je zřejmě tento případ - M je podmnožina vekt. prostoru R^3), stačí ověřit onu uzavřenost na operace, tedy že množina obsahuje libovolný r-násobek svého vektoru (pro všechna r z uvažovaného tělesa, zde reálná čísla) a součet libovolných dvou svých vektorů. To, že obsahuje neutrální prvek, tedy nulový vektor, už z těchto dvou plyne (je-li množina neprázdná) - stačí vzít 0-násobek nějakého vektoru z M.

A jen tak pro úplnost - existence invrezního prvku ke sčítání (tedy vektoru -u k vektoru u) plyne taky z těch uzavřeností a navíc z toho, že v tělese, nad nímž vektorový prostor uvažujeme, je -1 jakožto inverzní prvek ke sčítání pro 1: pak pro lib. u v množině je i (-1)*u, přičemž 1*u+(-1)*u=(1+(-1))*u (to plyne z vlastností vektorového prostoru) =0*u=0.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 04. 05. 2011 10:35

Choosen
Zelenáč
Reputace:   

Re: Báze a dimenze vektorového podprostoru - příklad

Děkuji.

Zápatí