Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den
Mám zde příklad týkající se báze, dimenze ... i s řešením. Chci vás poprosit, zda-li by jste mi mohli řešení příkladů zkontzrolovat.
1, Zadání: Je dána sousotava homogenních rovnic
. Ověřte, že množina
všech řešení této soustavy je vektorový podprostor prostoru~
. Určete dimenzi
a dále najděte alespoň jednu bázi vektorového prostoru
.
Řešení: Elementárními transformacemi na matici
\begin{displaymath}
A=\left(
\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -1 \\
1 & -1 & 3
\end{array}
\right)
\end{displaymath}
jsem dospěl k matici
\begin{displaymath}
\left(
\begin{array}{ccc}
1 & 2 & -1 \\
0 & -3 & 4
\end{array}
\right)
\end{displaymath}
Hodnost matice
, mám 3 neznámé, tudíž dimenze bude
. Je to správně???
Řešením soustavy je
. Mohu tedy tvrdit, že bází může být například
. Je to tak správně?
Zda-li je
podprostorem vektorového prostoru
jsem zjišťoval pomocí uzavřenosti, tedy
platí
a
platí
což vychází. Pro jistotu jsem zjistil i nulový prvek. Mou odpovědí tedy je, že
je vektorovým podprostorem vektorového prostoru
. Je to správně? A ještě se zeptám, pokud zjišťuji, zda nějaká množina je podprostorem nějakého prostoru, pak stačí ověřit tu podmínku uzavřenosti? Je to dostačující?

↑ Choosen:
Všechno správně.
Pokud máš množinu vektorů z nějakého vektorového prostoru (což je zřejmě tento případ - M je podmnožina vekt. prostoru R^3), stačí ověřit onu uzavřenost na operace, tedy že množina obsahuje libovolný r-násobek svého vektoru (pro všechna r z uvažovaného tělesa, zde reálná čísla) a součet libovolných dvou svých vektorů. To, že obsahuje neutrální prvek, tedy nulový vektor, už z těchto dvou plyne (je-li množina neprázdná) - stačí vzít 0-násobek nějakého vektoru z M.
A jen tak pro úplnost - existence invrezního prvku ke sčítání (tedy vektoru -u k vektoru u) plyne taky z těch uzavřeností a navíc z toho, že v tělese, nad nímž vektorový prostor uvažujeme, je -1 jakožto inverzní prvek ke sčítání pro 1: pak pro lib. u v množině je i (-1)*u, přičemž 1*u+(-1)*u=(1+(-1))*u (to plyne z vlastností vektorového prostoru) =0*u=0.
Stránky: 1