Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2011 17:08 — Editoval Bawler (06. 05. 2011 17:45)

Bawler
Reputace:   

Poloha přímky a roviny...

Určete vzájemnou polohu přímky p a roviny alfa. V případě různoběžnosti určete souřadnice průsečíku.

p... x: 3-t
      y: 5t
      z: 6-5t

alfa... x= 6+r-s
         y= r+s
         z= 2-2s

Příklad jsem řešil tak, že jsem pomocí vektorového součinu směrových vektorů roviny vypočítal normálový vektor roviny alfa(-1,1,1). Poté jsem napsal obecnou rovnici roviny.

alfa... -x+y+z+d = 0             - a po dosazení bodu [6,0,2] mi vyšla rovnice  -x+y+z+4 = 0
Poté jsem dosadil hodnoty x,y,z parametrické rovnice přímky p do obecné rovnice alfy.
Vyšlo mi: -(3-t)+(5t)+(6-5t)+4=0
                       t = -7
Potom jsem hodnotu parametru t dosadil do parametrické rovnice přímky p a vyšel mi průsečík přímky a roviny [10,-35,41].
Můj dotaz ale je, jak je možné vyšetřit vzájemnou polohu této přímky a roviny. Nebo to zjistíme nějak při počítání toho parametru?

• (téma jako vyřešené označil(a) Bawler)

#2 06. 05. 2011 17:37

Dana1
Host

Re: Poloha přímky a roviny...

↑ Bawler:

Myslím, že je to takto:

Pri riešení rovnice Ti vyšlo jediné t a teda Ti vyšiel jediný priesečník priamky s rovinou, čo znamená, že priamka a rovina sú rôznobežné.

Mohlo by sa ale stať, že pri riešení rovnice s parametrom t (btw, asi miesto d má byť číslo 4) by Ti vyšlo, že rovnica nemá riešenie, vtedy by spoločný bod neexistoval a priamka by bola rovnobežná s rovinou.

Mohlo by sa tiež stať, že riešenie by od t nezáviselo (pri riešení rovnice by vyšla pravda pre všetky hodnoty t - rovnica by mala nekonečne veľa riešení) a to by znamenalo, že všetky body priamky sú súčasne aj body roviny, t.j. priamka leží v rovine.

#3 06. 05. 2011 17:47

Bawler
Reputace:   

Ano, máte pravdu. Místo toho d patří 4 - jen jsem to špatně opsal. A Vaši myšlenku jsem si říkal také, jen mne nenapadlo, kdy by to nemělo řešení a nebo kdy by to mělo řešení pro všechna t. Přijde mi totiž, že ta rovnice má nějaké t vždy, a vždy by se mělo dát dosadit.

#4 06. 05. 2011 17:49

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ Bawler:
Majme rovinu $\rho$ a priamku $p$, potom môžu nastať tri prípady ich vzájomnej polohy:

1.)Rôznobežné
$p\cap \rho=A\\
\vec{u}.\vec{n}\neq 0$

2.)Rovnobežné
$p\cap \rho = \emptyset\\
\vec{u}.\vec{n}=0\\
A\notin \rho \wedge A\in p$

3.) Totožné
$p\cap \rho = p\\
p\in \rho\\
\vec{u}.\vec{n}=0\\
A\in\rho \wedge A\in p$

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#5 06. 05. 2011 17:56

Bawler
Reputace:   

Takže pokud tomu správně rozumím, tak přímka a rovina jsou rovnoběžné, pokud se skalární součin směrového vektoru přímky a normálového vektoru roviny rovná nule?

#6 06. 05. 2011 19:02 — Editoval Dana1 (06. 05. 2011 19:02)

Dana1
Host

↑ Bawler:

Ale musí byť splnená aj ďalšia podmienka, ako napísal

hradecek:

$p\cap \rho = \emptyset\\
\vec{u}.\vec{n}=0\\
A\notin \rho \wedge A\in p$

#7 06. 05. 2011 19:12

Bawler
Reputace: