Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete vzájemnou polohu přímky p a roviny alfa. V případě různoběžnosti určete souřadnice průsečíku.
p... x: 3-t
y: 5t
z: 6-5t
alfa... x= 6+r-s
y= r+s
z= 2-2s
Příklad jsem řešil tak, že jsem pomocí vektorového součinu směrových vektorů roviny vypočítal normálový vektor roviny alfa(-1,1,1). Poté jsem napsal obecnou rovnici roviny.
alfa... -x+y+z+d = 0 - a po dosazení bodu [6,0,2] mi vyšla rovnice -x+y+z+4 = 0
Poté jsem dosadil hodnoty x,y,z parametrické rovnice přímky p do obecné rovnice alfy.
Vyšlo mi: -(3-t)+(5t)+(6-5t)+4=0
t = -7
Potom jsem hodnotu parametru t dosadil do parametrické rovnice přímky p a vyšel mi průsečík přímky a roviny [10,-35,41].
Můj dotaz ale je, jak je možné vyšetřit vzájemnou polohu této přímky a roviny. Nebo to zjistíme nějak při počítání toho parametru?
↑ Bawler:
Myslím, že je to takto:
Pri riešení rovnice Ti vyšlo jediné t a teda Ti vyšiel jediný priesečník priamky s rovinou, čo znamená, že priamka a rovina sú rôznobežné.
Mohlo by sa ale stať, že pri riešení rovnice s parametrom t (btw, asi miesto d má byť číslo 4) by Ti vyšlo, že rovnica nemá riešenie, vtedy by spoločný bod neexistoval a priamka by bola rovnobežná s rovinou.
Mohlo by sa tiež stať, že riešenie by od t nezáviselo (pri riešení rovnice by vyšla pravda pre všetky hodnoty t - rovnica by mala nekonečne veľa riešení) a to by znamenalo, že všetky body priamky sú súčasne aj body roviny, t.j. priamka leží v rovine.
Ano, máte pravdu. Místo toho d patří 4 - jen jsem to špatně opsal. A Vaši myšlenku jsem si říkal také, jen mne nenapadlo, kdy by to nemělo řešení a nebo kdy by to mělo řešení pro všechna t. Přijde mi totiž, že ta rovnice má nějaké t vždy, a vždy by se mělo dát dosadit.
↑ Bawler:
Majme rovinu
a priamku
, potom môžu nastať tri prípady ich vzájomnej polohy:
1.)Rôznobežné
2.)Rovnobežné
3.) Totožné
↑ Bawler:
Ale musí byť splnená aj ďalšia podmienka, ako napísal
hradecek: