Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, můj dotaz není spíš určen přímo k nějakému příkladu, ale chci se zeptat - když máme například parabolu s vrcholem V[0,0] a osa o je rovnoběžná s osou x (zkrátka parabola míří doprava) tak má vrcholovou rovnici
y^2 = 2px - zajímá mě zde, proč tam vždy je to 2p - z čeho na to přišli? Vím že je vrchol paraboly vzdálen od řídící přímky p/2 a vrchol od ohniska také p/2, ale nějak mi to z toho nedochází. Dále by mne zajímalo - je takováto parabola funkce? Když má jedno x 2 funkční hodnoty y... a nebo se jedná v tomto případě pouze o relaci?
↑ Bawler:
Jedná se skutečně "jen" o relaci, která není funkce.
Na tu rovnici se přišlo z geometrické definice paraboly jako množiny bodů v rovině, které mají od dané přímky a daného bodu neležící na té přímce stejnou vzdálenost.
Tj. máš danou přímku (řídící) a bod (ohnisko). Vzdálenost ohniska od řídící přímky je právě ono
.
Když si nyní zvolíš osu
kolmo na řídící přímku tak, aby procházela ohniskem a počátek ve středu mezi řídící přímkou a ohniskem, je rovnice řídící přímky
a souřadnice ![kopírovat do textarea $F[\frac p2;0]$](/mathtex/e5/e582e314e91bd7ca5034a07774087361.gif)
a podle definice
zbytek je trocha úprav
↑ Bawler:
Mohlo by to být i tak jak píšeš, ale já to myslel takto
je řídící přímka,
je parabola. Vzdálenost 
a vzdálenost ohniska od řídící přímky je 2, parabola je 
No jo, takto to chápu, když vím jaká je rovnice paraboly. Já vím, že to má být 2p, ale prostě to v tom nevidím. Možná se snažím pochopit něco zbytečného. Já to myslel tak, jestli není nějaký obrázek z kterého lze vyčíst, že je to 2p. Zkrátka nějaký trojúhelník nebo něco. Ale ono to je asi docela složitější, a tudíž i relativně zbytečné. Je to tak?