Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2011 14:22

Bawler
Reputace:   

Parabola...

Zdravím, můj dotaz není spíš určen přímo k nějakému příkladu, ale chci se zeptat - když máme například parabolu s vrcholem V[0,0] a osa o je rovnoběžná s osou x (zkrátka parabola míří doprava) tak má vrcholovou rovnici
y^2 = 2px - zajímá mě zde, proč tam vždy je to 2p - z čeho na to přišli? Vím že je vrchol paraboly vzdálen od řídící přímky p/2 a vrchol od ohniska také p/2, ale nějak mi to z toho nedochází. Dále by mne zajímalo - je takováto parabola funkce? Když má jedno x 2 funkční hodnoty y... a nebo se jedná v tomto případě pouze o relaci?

• (téma jako vyřešené označil(a) Bawler)

#2 08. 05. 2011 14:52

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Parabola...

↑ Bawler:
Jedná se skutečně "jen" o relaci, která není funkce.

Na tu rovnici se přišlo z geometrické definice paraboly jako množiny bodů v rovině, které mají od dané přímky a daného bodu neležící na té přímce stejnou vzdálenost.

Tj. máš danou přímku (řídící) a bod (ohnisko). Vzdálenost ohniska od řídící přímky je právě ono $p$.
Když si nyní zvolíš osu $x$ kolmo na řídící přímku tak, aby procházela ohniskem a počátek ve středu mezi řídící přímkou a ohniskem, je rovnice řídící přímky $r:x+\frac p2=0$ a souřadnice $F[\frac p2;0]$
a podle definice
$\sqrt{(x-\frac p2)^2+y^2}=|x+\frac p2|$
zbytek je trocha úprav

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 08. 05. 2011 15:08 — Editoval Bawler (08. 05. 2011 15:09)

Bawler
Reputace:   

No, tak nevím, zda to bude v mých silách toto pochopit. Navíc dle tvého popisu mi přijde, že ohnisko F má souřadnice [-p/2;0].

#4 08. 05. 2011 15:25

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Bawler:
Mohlo by to být i tak jak píšeš, ale já to myslel takto
http://www.sdilej.eu/pics/fb8b2d6f72aef8c68ebc84f6b6d96fc0.JPG

$r$ je řídící přímka, $c$ je parabola. Vzdálenost $|FX|=|AX|$

a vzdálenost ohniska od řídící přímky je 2, parabola je $y^2=4x$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 08. 05. 2011 15:50 — Editoval Bawler (08. 05. 2011 15:50)

Bawler
Reputace:   

No jo, takto to chápu, když vím jaká je rovnice paraboly. Já vím, že to má být 2p, ale prostě to v tom nevidím. Možná se snažím pochopit něco zbytečného. Já to myslel tak, jestli není nějaký obrázek z kterého lze vyčíst, že je to 2p. Zkrátka nějaký trojúhelník nebo něco. Ale ono to je asi docela složitější, a tudíž i relativně zbytečné. Je to tak?

Zápatí