Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
1. To máš dobře.
2. Můžeš zjistit například z grafu nebo vypočítej jaká je funkční hodnota v minimu a H(f) tak budou všechna čísla větší nebo rovna té hodnotě v minimu.
3. To je správně
4. Tohle není správně. Klesající je jen na části definičního oboru.
5. Vrchol zjistíš např. doplněním na čtverec, zvládneš to?
6. Průsečík s osou x zjistíš tak, že za y dosadíš nulu a řešíš rovnici pro x; průsečík s osou y se řeší podobně, jen se nula dosadí za x.
↑ Pixie:
Ne. Na intervalu (-nekonečno ; 1> je klesající a na intervalu <1 ; nekonečno) je rostoucí.
A teď k tomu H(f). Víme, že 
Teď tu funkci upravíme doplněním na čtverec
![kopírovat do textarea $y=\frac12[(x-1)^2-3]$](/mathtex/42/429af526e1976e89844112bf3fa6c039.gif)
Z tohoto tvaru je vidět, že parabola má vrchol v bodě x=1. Teď se dosazením vypočítá, jaká tam je funkční hodnota. Mělo by to vyjít -1,5.
Zároveň víme, že tato funkce má minimum a to právě v bodě x=1. Pro ostatní x je funkční hodnota vždy větší než pro x=1, takže H(f)=<-1,5 ; nekonečno).
↑ Jenda358:↑ Jenda358:
Dobře a jak je teda to H(f) ? Jsem na matiku levá takže potřebuju vše vysvětlit do podrobna :D
↑ Jenda358:
To bude taková tabulka
za x dosadím -4 až do +4 vypočítám y a pak udělám graf
↑ Pixie:
Ta trojka vznikne při tom doplnění na čtverec. Nejdřív jsem vytkl 1/2, to je jasné? Pak jsem místo
chtěl napsat druhou mocninu dvojčlenu, tak jsem napsal
. Problém ale je, že
se nerovná
. Když si roznásobíš to
vyjde
. V tom prvním je -2 a v tom druhém je +1, proto jsem od toho druhého nakonec odečetl 3, aby se to rovnalo.
Je už to jasné kolem toho růstu? Několikrát jsem zeditoval tento příspěvek ↑ Jenda358: , možná když jsi ho četla ještě nebyl hotový.
Tady je graf té funkce http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D0.5x**2-x-1
Je z něj patrné, že ta funkce nejdřív klesá a pak roste. Nemůžeme tedy říct, že je jen rostoucí nebo jen klesající. Musíme upřesnit na kterých intervalech.
↑ Pixie:
Postup pro výpočet vrcholu je právě v tomto příspěvku ↑ Jenda358:. Ten vrchol se právě určí z tohoto zápisu funkce
.
A teď tedy ty průsečíky.
Nejdřív průsečík s osou x. Je jasné, že tam kde graf funkce protíná osu x je ypsilonová souřadnice rovna nule. Proto za y dosadíš nulu. Vznikne tedy toto: 
To je kvadratická rovnice. Můžeš ji vyřešit třeba pomocí vzorce s diskriminantem nebo použitím Vietových vzorců. Kořeny této rovnice tedy budou průsečíky s osou x.