Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Tak dneska to vypadá na pravděpodobnostní den :))
V bedně je 30 výrobků, z nichž 3 jsou vadné. Jaká je pravděpodobnost jevu A, že mezi 5 náhodně vybranými výrobky bude nejvýše 1 vadný?
Základní úloha, mám z ní takový pocit aspoň... Ale člověk nikdy neví...
Prvně jsem si samozřejmě zjistil, celkový počet - 30 nad 5 ... Trochu mě ale plete, to nejvýše jednou vadný. Uvažuju, že pokud bude nejvýše vadný, můžu si to zjednodušit na dva případy - žádný není vadný, právě jeden je vadný...
Do té 5 členné k-tice si můžu dosadit jeden z 3 vadných předmětů - 3 nad 1, ostatní čtyři "místa" zaplňuji už nepoškozenými tedy 30-3=27 => 27 nad 4.. Potom tu je případ, kdy jsou všechny v pořádku tedy 27 nad 5 ...
Finální vzorec:
(27 nad 4)*(3 nad 1) + (27 nad 5)

Můj oblíbený. Je vždy v písemkách.
Nejvýše jeden vadný znamená žádný nebo jeden. (nejvýše tři by znamenalo žádný, jeden, dva, nebo tři)
Takže počet příznivých jevů je trochu složitější. Nejdříve bereš jeden z vadných a čtyři z normálních. K tomu přičteš jev, kdy bereš nula z vadných a pět z normálních. Je to skoro stejné jako sportka. Myslím, že se to dá snadno pochopit. 
EDIT : Omlouvám se, neviděl jsem, že už jsi to vyřešil :-D Ale aspoť to tu bude v TEXU.

Super, jsem rád, že jsem to vyřešil dobře, kdybych nedal ani tohle, asi bych se šel zahrabat :D Díky za reakci, jsem rád, že tu budeš nepřetržitě, zítra píšu, takže doháním ))