Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

Jedna perioda nastane?

Při mém jednom kroku.

60% - 3
Pří mých 2 krocích.

40% - 2
Počet hlasujících: 5

#1 20. 05. 2011 23:13

user
Reputace:   24 

Nucené mechanické kmitání vědra při chůzi

Narazil jsem na příklad:
"Voda v nádobě, kterou nese chlapec, má periodu vlastního kmitání 0,8 s. Při jaké rychlosti pohybu chlapce se voda značně rozkmitá, je-li délka chlapcova kroku 0,6m."

Zajímá mě mechanismus řešení. Musel jsem se projít a jsem přesvědčen, že chodím takovým způsobem, že jedna perioda nastane při mých dvou krocích. Pohyb ruky dozadu při jednom kroku dozadu a při druhém dopředu (prostě stejně s protilehlou nohou).
Z číselného řešení (oficiálního) vychází přibližně poloviční rychlost než vyšla mě. Což by odpovídalo jedné periodě za krok. To by ale musel nést vědro obouruč a stejně i tak mi to příliš nesedí.  A hlavně by asi chlapec nedělal tak dlouhé kroky.

Jaké řešení si myslíte vy, že je správné?

#2 21. 05. 2011 00:27

mountdoom
Reputace:   

Re: Nucené mechanické kmitání vědra při chůzi

Zdravím,

podle mě by chlapec měl jít takovou rychlostí, aby zvádl 1 krok za 1 periodu tj. $v=\frac{0,6}{0,8}  ms^-1=0,75  ms^-1$

#3 21. 05. 2011 23:44

user
Reputace:   24 

Re: Nucené mechanické kmitání vědra při chůzi

Tak jsem přidal anketu.
Postup navržený kolegou je správný podle řešení, ale já si myslím že bych měl dělit půlperiodou a můj výsledek by tedy byl 1,5 m/s.

Zápatí