Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ pecha:
Bylo by vhodné (jinak to nemá smysl řešit) definovat, co to „ró“ a „r“ je, a v případě c) uvést, co se rovná 6cm. :-)
↑ Pavel Brožek:
čus já sama nevím co to ró je,mám to takhle v zadáni.r je poloměr a c) a=6cm

Pokud není uvedeno jinak, tak bys měla vědět, že
se obvykle značí poloměr vepsané kružnice,
poloměr opsané kružnice a
bude délka strany desetiúhelníku.
V podobných úlohách nám obvykle pomůže nakreslit si nějaký náčrtek a vyznačit si na něm to, co známe. Tady nám bude stačit „výsek“ z desetiúhelníku – trojúhelník s třemi vrcholy: střed desetiúhelníku a dva sousední vrcholy desetiúhelníku. Doporučuji si ho tedy nakreslit a umístit sem, ať podle něj můžeme dále postupovat.
Edit: každý bod se samozřejmě řeší zvlášť, řešme teď případ a).
↑ Pavel Brožek:
obvykle bych to nakreslila rukou jenže bouhžel moje tiskárna je mimo provoz a tak to mam takhle:
doufám že je to ono.

↑ pecha:
Ta kružnice vepsaná je vepsaná celému desetiúhelníku, ne pouze jednomu z trojúhelníků. Vyjděme tedy z obrázku od Zdeňka. Dokázala bys určit velikost úhlu, který svírají úsečky označené
a
?
↑ Pavel Brožek:
no spíš ne jen odhadem ale vím že součet všech úhlu v trojúhelníku je 180° ale jinak ja fakt matematiku neumím skoro vůbec ale bohužel tohle záleží na mém postupu do dalšího ročníku

↑ pecha:
Zadání je nějaké divné.
Když
je poloměr kružnice vepsané a
je poloměr kružnice opsané a v zadání je:
Edit:
Nebo to jsou 3 desetiúhelníky každý jiný?

↑ Cheop:
Jedná se určitě o tři úlohy. Vždyť pravidelný desetiúhelník je jednoznačně určen už jedním z těch údajů. Nemělo by smysl, aby jich uváděli více.
↑ pecha:
Kdybychom vzali všechny takové trojúhelníky, které vyznačil Zdeněk, tak by u středu desetiúhelníku složily plný úhel, tedy
(nebo 360°, co se ti víc líbí). Přitom na každý trojúhelník připadá stejný úhel. Kolik je tam tedy těch trojúhelníků?

↑ Pavel Brožek:
Ano já si to poté uvědomil, že to jsou tři zadání
Mělo by to být tedy:

↑ Čau ahoj:
Proč dáváš zadání do již ukončené úlohy, která je 9 let stará.
Založ si své vlastní téma. Tam se Ti určitě bude někdo věnovat.