Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Určete absolutní hodnotu (velikost) komplexního čísla z=2i/1-i + i/1+i
a] sqrt(10)/2
b] 2/sqrt(10)
c] 0
d] i
Tento příklad opravdu nevim snažil jsem se to počítat hodněkrat ale vyjde mi to pokazde skoro jinak ale osobně si myslim že je správně c 0,avšak byl bych rád kdybi mi někdo pokud možno ukazal spravné řešení i s postupem abych vědel jak se takovyto druh příkladu má řešit děkuji.
↑ elijah:
Mne to nevyšlo c).
Myslím, že treba dať zlomky na spoločný menovateľ, roznásobiť čitateľ, zlúčiť členy s i a bez i.
Vieš, ako sa počíta absolútna hodnota komplexného čísla?
↑ elijah:
Použil si trochu chaotický zápis- používaj prosím ťa zátvorky. Mal si na mysli tento zápis? :
Predpokladám že deliť komplexné čísla vieš. (Menovateľa aj čitateľa treba vynásobiť komplexne združeným číslom). Potom absolútnu hodnotu vypočítaš pomocou vzorca:
Skús to sám
↑ Phate:
Asi má byť zadanie takto:
z=2i/(1-i) + i/(1+i)
↑ Dana1:
Ahoj :)
Ja si jen trochu rypnul :)
Pro tazatele: Zkus prevest na stejneho jmenovatele, tim ti vypadne i. Pote vytknes cleny s i a to bude imaginarni cast komplexniho cisla z a zbyle cleny budou realna cast. Pak plati, ze
, kde
je realna cast z a
imaginarni cast cisla z
ano ten zapis jak uvadíte je spravný
Vzorec na absolutni hodnotu komplexniho čisla znam v tom neni problém, problem je v tom ze nejsem schopen ty vyrazy dostat do rozumnyho tvaru, kdyz jsem udělal ty společné dělitele (1-i)*(1+i) a roznasobil to a pak trošku upravil vyšlo mi (3i-1)/(2) což když se pokusim dat pod ten vzorec:
tak vychazí uplné nesmysli, rád bych vam to vyfotil a dal sem ale jelikož mi nefunguje mobil tak nemužu a prepisovat to neumim protože neumím s tím Texem co je tady, proto bych vás moc prosil o postup pokud by mi kdokoliv ukazal jak se to má správně řešit dost by mi to pomohlo
Stránky: 1