Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Přímka p je určena paramatrickými rovnicemi :
p: x=3t
y=4-2t
a) urči směrový vektor přímky p
b) určete obě souřadnice průsečíku P přímky p se seouřadnicovou osou x
a) směrový vektor je (3,-2)
b) p=1+3t, 4-2t (má tam být svorková a hranatá závorka-jen nevím, jak to napsat)
Mě by zajímalo jestli to b) je správně a jestli odpovídám na celou otázku, nebo musím počítat něco dál. Děkuji
↑ miminko.alidgy:
Priesečník s osou x zistíš tak, že položíš y = 0 (túto vlastnosť má každý bod osi x).
Vyrátaš t a vyrátané t dosadíš do vzťahu pre x. Priesečník s osou x má teda súradnice [ niečo ; 0 ]
Podobne sa ráta priesečník s osou y, ibaže tam je nulová súradnica x.
↑ anes:
Takto to vyzerá ako bod, súradnice sú závislé od parametra t, ale nerieši sa zadanie úlohy...![kopírovat do textarea $P=[1+3t; 4-2t] $](/mathtex/f2/f27ffacb2c98c4e322e19fc3e67568ad.gif)

↑ Dana1:
Pokud jsem správně pochopila výsledek by měl být [ 6 ; 0 ]?

↑ Dana1:
Ano, přesně tak. Omlouvám se, že ještě neumím pracovat v TeXu, ale slibuji, že po maturitě (což je ve středu) se na to vrhnu a nastuduju, aby mé zápisy nemusel nikdo dešifrovat, jak správně poznamenal anes :)

↑ Dana1:
Aha, takže úplné :) řešení je [ 6 ; 2 ]
↑ miminko.alidgy:
Nie. Priesečníky priamky s osami sú dva. Nakresli si osový kríž a (šikmú) priamku. Pretína tak os x, ako aj os y. Priesečníky s osami sú teda 2.
S osou x je priesečník [ 6 ; 0 ] a s osou y záleží od toho, aká je tá zadaná rovnica priamky.
Ak x = 3t, y = 4 - 2t, tak keď položíš x = 0 (takúto súradnicu x má každý bod osi y), vyjde Ti t = 0 a po dosadení do vzťahu pre y vyjde y = 4. Priesečník s osou y je potom bod [0;4]
EDIT: V zadaní sa žiadal len priesečník s osou x. Nechala som sa pomýliť slovom obidve a zapamätala som si to ako obidva priesečníky. Ospravedlňujem sa.

↑ Dana1:
Jo....chápu...šla jsem na to stejně, udělala jsem špatný výpočet. Děkuji moc za pomoc :)

↑ Annnnnd:
bohužel nevím z kterého je to roku, ale mělo by to být na ww.novamaturita.cz.....dala nám to učitelka :)
↑ miminko.alidgy:
Teraz som si poriadne pozrela zadanie - oni chceli od teba len priesečník s osou x, nie aj s y. Takže riešením úlohy je len ten bod, ktorý si vypočítala -ospravedlňujem sa.
P[ 6 ; 0 ] ... priesečník s osou x
nechala som sa pomýliť slovom obidve
Já pochopil zadání tak, že chce akorát průsečík s x-ovou osou. (pozdě :) )
Jinak co se týče texu, když klepneš na citaci u něčího příspěvku, tak se ti celý zkopíruje včetně kódu a můžeš si prohlédnout, co jak zapsat nebo ho rovnou použít jako kostru pro příspěvek svůj. S tím si člověk vystačí dost často.
prusečík s osou X by měl bejt snad 0 ne, když rovnice x je X=3t tak to 3t nám zmizí a zustane x=0 takže prusečík s osami by melo být (0,4) snad??? nejsem si jist tak se ptám že ja to mám aspon takhle naučený
↑ Jakubmat123:
Asi te mate to, ze osa x je vlastne primka tvaru
a ne 
mohl bys mo to teda prosimte vyvetlit??? ja mam za to že když je x = 3t, y = 4 - 2t tak u tečka je vektor a to cco je bez tečka jsou souradnice jednoho bodu snad
↑ Jakubmat123:
Ano, to jsou. Tvuj prusecik
je spravny, ale je to prusecik s osou
a ne
, protoze x-ovou souradnici ma nulovou, takze ten bod lezi jakoby 4 policka nad pocatkem.
Ta primka vypada asi takto:
↑ Jakubmat123:
Úloha bola zistiť priesečník príslušnej priamky s osou x. Os x obsahuje body, ktorých súradnica y = 0. (x je ľubovoľné číslo)
Keď položíš y = 0 v rovnici priamky (lebo priesečník leží aj na priamke), dostaneš rovnicu 0 = 4 - 2t, z čoho t = 2.
To je hodnota parametra, ktorá patrí k priesečníku s osou x.
Pretože súradnica x priesečníka tiež leží na priamke, hodnotu t = 2 dosadíme aj do vzťahu pre x, čiže x = 3t = 6
Z celého: P[6;0]
aha super díky tak to mame a takhle stejne to udelám že za x dám nulu ciliže 0=3t t=0/3 t=0 a zas dosadim do obou rovnic a vyjdou souradnice???
↑ Jakubmat123:
Ano, to stejne pak pro