Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zajímalo by mne, jak se dělá přepočet rychlostních konstant a reakční rychlosti. Nemohl byste mě někdo někam odkázat, či mi říct o co jde. To mohu z rychlostní konstanty zapsané v koncentraci udělat rych. konst. v parc. tlacích? Děkuj
kolega Hnykda napsal(a):
Nemohl byste mě někdo někam odkázat...
ech... to by mohlo dopadnout.
Pravděpodobně máš rovnici z chemické kinetiky, ve které jsou molární koncentrace složek směsí ideálních plynu, stejnou rovnici bys chtěl zapsat přes parciální tlaky složek, potom je přepočet přes složení směsí ideálních plynů - například dle tohoto příkladu (řešení) - je to z úvodního tématu sekce (odkazy na Fyzikální chemie).
Případně upřesní, nejlépe přímo úlohu, kterou řešíš.
Děkuji, zdravím.
Ahoj,
děkuji za odpověď, už se s tím peru dva dny. Konkrétně momentálně nevím jak na příklad:
Počáteční rychlost reakce druhého řádu (prvého řádu vzhledem k oběma složkám) mezi ideálními plyny, A (g) + B (g) = R (g) , při teplotě 600 K za konstantního objemu je 5⋅10–7 kmol m–3 s–1. Vý-chozí koncentrace látky A je cA0 = 0,2 mol dm–3, látky B cB0 =2⋅10–4 mol cm–3. Vypočtěte
(a) rychlostní konstantu kc s rozměrem m3 mol–1 s–1,
(b) rychlostní konstantu kp s rozměrem kPa–1 s–1
↑ Hnykda:
Zdravím,
projdi si pořádně tuto část příkladníku, určitě bude.