Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj,
potřebovala bych pomoc s těmito příklady:
(1)
Nechť 
Uvažujme výroky
(V1)
(V2)
Platí obecně
(a) (V 1)
(V 2)?
(b) (V 2)
(V 1)?
zkoušela jsem to dostat přes limitní srovnávací kritérium, ale nikam jsem se nepohla.
Nikdy jsem podobné příklady neřešila, pokud můžete poskztnout nějaký hint budu moc ráda :)
druhý příklad:
(2)
Nechť 
Uvažujme výroky
(V1)
(V2)
Platí obecně
(a) (V 1)
(V 2)?
(b) (V 2)
(V 1)?
opět jsem k ničemu významnému nedošla.
vím jen, že 
↑ drabi:
zkouším se v tom trochu šťourat a u prvního příkladu jsem došla k následujícímu:
pokud
, potom
, takže, pokud to převedu do druhého výroku:
, leč tato řad diverguje, takže tato implikace neplatí
u druhé implikace uvažuju takto:
pokud
, potom
, pak tedy:

například díky limitnímu srovnávacímu kritériu
mohl by mi prosím někdo říct, jestli uvažuju správně?
Děkuju mnohokrát
↑ s-o-k-o-l:
jde o to, zda to funguje obecně či nikoliv, ne pro konkrétní příklad :(
k tomu druhému:
máme posloupnost b_n ostře klesající, shora omezenou 1, zdola omezenou 0 a musí konvergovat k 0, aby byla splněna V1.
co třeba taková q^n, 0<q<1 ? platí, že konverguje k 0, a je omezená zdola 0 a shora 1 a arccos b_n konverguje k Pi/2.. OK.
V1 je zřejmě splněna..
jak jsi uvedla, b_(n+1)/b_n musí konvergovat k 1, aby byla splněna Nutná podmínka konvergence řady..
jenže pro posloupnost q^n platí: b_(n+1)/b_n = q != 1, čili obecně z V1 neplyne V2.. [doufám, že jsem se v něčem nepřehlédl :)]
k druhé části druhého příklad ještě mě něco napadlo:
chceme splnit V2, tedy najít takovou b_n, aby řada konvergovala.. otázkou je, jestli konvergence té řady zaručuje platnost výroku (V1), tj. že b_n konverguje k 0..
jde o to, aby celý výraz v sumě "vhodně" konvergoval k 0, k tomu zde obecně potřebujeme "dobrou" konvergenci výrazu b_(n+1)/b_n k 1 a k tomu obecně není nutné, aby b_n konvergovala k 0..
příkladem může být vhodně zvolená posloupnost, např. b_n = 1/(n+2) + 1/2, b_n splňuje předpoklady v omezenosti a ostrém klesání a řada za použití této posloupnosti konverguje (lze ověřit i Wolframem), tedy V2 je splněna a zároveň b_n konverguje k 1/2 != 0, tedy existuje posloupnost taková, že V2 platí a V1 ne :)
Stránky: 1