Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2011 19:26

Danndy
Reputace:   

Matica prechodu - postup

Ahojte. Mám príklad : Sú dané 2 bázy vektorového priestoru V3(Z5)  α={(2,1,4),(3,2,1),(1,0,1)} β={(3,4,2),(2,0,1),(1,2,3)}
Súradnice vektora δ vzhľadom na bázu alfa sú (4,4,1). Pomocou matice prechodu mám zistiť súradnice δ vzhľadom na bázu beta.

Nejde mi o konkrétny výsledok ale o to či používam správny postup, ak nie prosím opravte ma.

Postup:  Na to aby som zistil súradnice vektora δ vzhľadom na bázu β, musím vynásobiť daný vektor inverznou maticou k matici prechodu od bázy α k báze β.

Obe bázy som si prepísal do matíc (α = A ; β = B) (vektor bázy = stĺpec matice). Tieto dve matice som si zapísal vedľa seba (A | B). Potom som pomocou riadkovo ekvivalentných úprav , upravil ľavú stranu čiže maticu A na jednotkovú maticu. Po úpravách mi na pravej strane vznikla matica B", ktorú som prepísal na maticu prechodu Bp výmenou riadkov za stĺpce. Potom som spravil inverznú maticu k matici prechodu Bp (α -> β) a tou som vynásobil vektor δ.

Je ten postup správny ?

Za odpovede vopred ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 17. 06. 2011 18:30 — Editoval milwoukee (17. 06. 2011 22:22)

milwoukee
Reputace:   

Re: Matica prechodu - postup

Cau ja pocitam maticu prechodu z Alfa do Beta tak, ze si to napisem ako ty (dve bazy , uprostred zvislitko) ibaze naopak >> Beta | Alfa  (z Alfy do Bety) Vytvorim jednotkovu maticu z matice Beta a na druhej strane (vpravo) vznikne matica prechodu. (ale neinvertujem j )

#3 18. 06. 2011 09:13

Danndy
Reputace:   

↑ milwoukee:

Ved to sa mi zdalo divne, v škole sme to robili tak ako som písal. A nešlo mi do hlavy prečo robím najprv maticu prechodu z Alfy do Bety a potom robím ešte inverznú. Lebo keď mám maticu prechodu z Alfy do Bety a invertujem ju tak mi vznikne matica prechodu z bety do alfy. Tak by malo byť jednoduchšie hneď spraviť maticu prechodu z bety do alfy, nie? menej počítania.

#4 18. 06. 2011 15:49

milwoukee
Reputace:   

Aj my sme to nejak tak pocitali ale moc mi to neslo :)  (nie nahodou MUNI?) mne to takto zatial vychadza skusal som to na nejakych prikladoch.
Ano zrejme je to iba zjednodusenie ,ale na isto neviem (akurat sa chystam na treti termin :))

#5 19. 06. 2011 09:48 — Editoval Danndy (19. 06. 2011 09:49)

Danndy
Reputace:   

No aj ja sa pripravujem na skúšku :) (UNIZA) Posledná šanca... Tak držím palce na skúške  :)

Zápatí