Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte. Mám príklad : Sú dané 2 bázy vektorového priestoru V3(Z5) α={(2,1,4),(3,2,1),(1,0,1)} β={(3,4,2),(2,0,1),(1,2,3)}
Súradnice vektora δ vzhľadom na bázu alfa sú (4,4,1). Pomocou matice prechodu mám zistiť súradnice δ vzhľadom na bázu beta.
Nejde mi o konkrétny výsledok ale o to či používam správny postup, ak nie prosím opravte ma.
Postup: Na to aby som zistil súradnice vektora δ vzhľadom na bázu β, musím vynásobiť daný vektor inverznou maticou k matici prechodu od bázy α k báze β.
Obe bázy som si prepísal do matíc (α = A ; β = B) (vektor bázy = stĺpec matice). Tieto dve matice som si zapísal vedľa seba (A | B). Potom som pomocou riadkovo ekvivalentných úprav , upravil ľavú stranu čiže maticu A na jednotkovú maticu. Po úpravách mi na pravej strane vznikla matica B", ktorú som prepísal na maticu prechodu Bp výmenou riadkov za stĺpce. Potom som spravil inverznú maticu k matici prechodu Bp (α -> β) a tou som vynásobil vektor δ.
Je ten postup správny ?
Za odpovede vopred ďakujem.
Cau ja pocitam maticu prechodu z Alfa do Beta tak, ze si to napisem ako ty (dve bazy , uprostred zvislitko) ibaze naopak >> Beta | Alfa (z Alfy do Bety) Vytvorim jednotkovu maticu z matice Beta a na druhej strane (vpravo) vznikne matica prechodu. (ale neinvertujem j )
↑ milwoukee:
Ved to sa mi zdalo divne, v škole sme to robili tak ako som písal. A nešlo mi do hlavy prečo robím najprv maticu prechodu z Alfy do Bety a potom robím ešte inverznú. Lebo keď mám maticu prechodu z Alfy do Bety a invertujem ju tak mi vznikne matica prechodu z bety do alfy. Tak by malo byť jednoduchšie hneď spraviť maticu prechodu z bety do alfy, nie? menej počítania.
Aj my sme to nejak tak pocitali ale moc mi to neslo :) (nie nahodou MUNI?) mne to takto zatial vychadza skusal som to na nejakych prikladoch.
Ano zrejme je to iba zjednodusenie ,ale na isto neviem (akurat sa chystam na treti termin :))
Stránky: 1