Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2011 09:19 — Editoval Miki314 (17. 06. 2011 09:27)

Miki314
Reputace:   

Analytická geometrie

Ahoj, potřebuju poradit se 2 příkladama..

1. - Máme zadány 2 přímky, jedna určená bodem M a vektorem a, druhá určená bodem B a vektorem b.

M = (1,2,3); vektor a = (1,1,1), bod B = (1,1,111), vektor b = (0,1,1);

Určete přímky p, které -
a) p se protíná s přímkou a pod úhlem 90 stupňů v bode M = (1,2,3)
b) p svírá s přímkou b úhel 60 stupňů.

Řešení - postupoval jsem tak, že když se p protíná s a pod úhlem 90 stupňů, tak si udělám rovnici, kdy cos 90 = v čitateli absolutní hodnota p1 + p2 + p3, jmenovatel odmocnina ze 3 * odmocnina z p1 na druhou + p2 na druhou + p3 na druhou. A druhá rovnice 1/2 = v čitateli absol. hodnota p2 + p3, jmenovatel odmocnina ze 2 * odmocnina z p1 na druhou + p2 na druhou + p3 na druhou. Vyřešil jsem tyto 2 soustavy a dosadil do 3. soustavy, která zněla odmocnina ze 2 * = odmocnina z p1 na druhou + p2 na druhou + p3 na druhou. Vyřešil jsem a dostal jsem hodnoty směrového vektoru přímky p. No a jelikož se p protíná s a v bodě M, tak M je i bod přímky p i a, takže přímka p je určená bodem M a vektorem p1, p2, p3. Je tento postup správný??

A druhý přiklad - Máme dánu kuželosečku obecnou rovnicí 4xy - y^2 - 2x - 1 = 0. Určete odchylku asymptot, v němž leží bod M = (2,0).

Řešení - vypočítal jsem si velký a malý diskriminant, z něhož vím, že se jedná o hyperbolu, no a dál absolutně netuším..

Děkuji za případné rady.. Tomáš

• (téma jako vyřešené označil(a) Miki314)

#2 17. 06. 2011 15:14 — Editoval Rumburak (17. 06. 2011 16:54)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Analytická geometrie

Ad 1.

Tvůj popis postupu mi nepřitadá příliš srozumitelný, mnoho se v něm píše (a ne vždy přesně) o rovnicích a jednotlivých výrazech,
ale není mi z toho jasná matematická idea takového postupu.

Zřejmě je výhodné hledat přímku  v parametickém tvaru.  Víme o ní, že prochází daným bodem M , takže už jen zbývá
určit její směrový vektor  $\vec{c} = (u, v, w)$ a parametrickou rovnici pak již snadno sestavíme. 
Dle zadání úlohy by o vektoru  $\vec{c}$  mělo platit:

(I) je kolmý k vektoru $\vec{a}= (1,1,1)$  ,  což znamená,  že   $\vec{a}\,\vec{c}= u + v + w = 0$ ,

(II) svírá 60 st. s vektorem $\vec{b}= (0,1,1)$ ,  což znamená, že

$\frac{|\vec{b}\,\vec{c}|}{||\vec{b}||\cdot||\vec{c}||}= \cos \frac{\pi}{3} = \frac {1}{2}$ ,

i toto rozepíšeme pomocí souřadnic . Obdržíme tak soustavu dvou rovnic o třech neznámých.
Připojíme ještě podmínku $||\vec{c}|| = 1$ , tím se rovnice plynoucí z (II) zjednoduší a řešení pak vyjde téměř jednoznačně (až na koeficient (-1)).

Ad. 2 . Urči asymptoty.

EDIT 3  . K nalezení aymptot hyperboly můžeme použít následující větu:

Přímka  o parametrických rovnicích x = x(t) ,  y = y(t)  je asymptotou hyperboly o rovnici H(x,y) = 0, právě když rovnice
H(x(t),y(t)) = 0 s neznámou t nemá řešení reálné ani imaginární (tj. alg. úpravou z ní odvodíme spor - např. tvaru 1 = 0).

Příště si ke každé úloze založ zvláštní téma.

#3 17. 06. 2011 18:08

Miki314
Reputace:   

↑ Rumburak:

Já právě tmu nerozumím, jak určit ty asymptoty... Protože když mám teda tu rovnici, tak z ní určím velký a malý diskriminant a tím jsem skončil, nevím jak dál určit ty asymptoty...

#4 20. 06. 2011 10:38 — Editoval Rumburak (20. 06. 2011 11:32)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Miki314:
Tak k těm asymptotám:
Aspoň jedna z nich  bude různoběžná s osou y , takže bude možno popsat  ji rovnicí ve směrnicovém tvaru .

(0)                           $y = ax + b$.

Na (0) lze pohlížet jako na parametrické vyjádření $x = t, \,\,\,y = at + b$ , tudíž nic nám nebrání použít větu uvedenou v ↑ Rumburak: .

Zkoumáme tedy rovnici

(1)                          $4t(at + b) - (at + b)^2 - 2t - 1 = 0 $ ,

s neznámou t , z níž úpravami postupně obdržíme

$4at^2  + 4bt - a^2x^2 -2abt - b^2 - 2t - 1 = 0 $ ,
                              $4at^2 - a^2t^2  + 4bt -2abt - 2t - b^2 - 1 = 0 $ ,
(2)                          $(4a - a^2)t^2  + 2(2b -ab - 1)t - b^2 - 1 = 0 $ .

Aby byla splněna podmínka věty, nesmí mít rovnice (1) a tedy ani (2) žádné řešení, a to ani imaginární. Takže: na levé straně v (2) musí být
(v proměnné t) polynom stupně 0, tedy  musí být splněna soustava rovnic  $4a - a^2 = 0,\,\,\, 2b -ab - 1=0$. Ta má dvě řešení:

I.    $a = 0, \,b = \frac {1}{2}$        resp.             II.   $a = 4, \,b = -\frac {1}{2}$ .

Jestliže libovolné z nich  dosadíme do (2), dostaneme  $0x^2  + 0x - \left(\frac {1}{2}\right)^2 - 1 = 0 $ , resp. $0x^2  + 0x - \left(-\frac {1}{2}\right)^2 - 1 = 0 $,
což v obou případech dá $-\frac{5}{4}= 0$ , tedy spor, takže taková rovnice (2) a tedy ani  (1) pak nebude řešitelná, a to ani v komplezním oboru. 
Přmky o rovnicích  $y = 0x +\frac {1}{2}$ ,   $y = 4x -\frac {1}{2}$  jsou tedy asymptotami dané hyperbpöly.

Zápatí