Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 06. 2011 15:34

hawranek
Místo: Liberec
Reputace:   

Matematické definice lidskou řečí

:-D pardon za název tématu, ale já nevěděla jak to nazvat...učím se teorii na zkoušku z matematiky a každou chvilku narazím na něco, čemu nerozumím, nebo to neumím říct normálně...aneb náš zkoušející po nás nechce nadrcený definice, ale abysme tomu rozuměli...takže..

1.
téma- číselné množiny.
věta- číselné množiny N,Z,Q jsou uspořádány x<y (x leží na reálné ose vlevo od y).
moje otázka- proč je tam vlevo? vždyť můžou být i v pravo od osy y, ne?

Když jde všechno podle plánu, musí být někde něco špatně....Na mně se musí pomalu. Hodně pomalu. Ale nakonec to pochopím.

• (téma jako vyřešené označil(a) hawranek)

#2 19. 06. 2011 15:50

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Matematické definice lidskou řečí

Tím se, řekl bych, myslí, že jestliže číslo x je menší než číslo y, pak je na číselné ose (nikoliv v soustavě souřadnic, takže tam žádná osa y není) obraz čísla x vlevo od obrazu čísla y.

#3 19. 06. 2011 15:54

hawranek
Reputace:   

↑ o.neill:

jo tyhle vidle :-D už to chápu :-D

Když jde všechno podle plánu, musí být někde něco špatně....Na mně se musí pomalu. Hodně pomalu. Ale nakonec to pochopím.

#4 19. 06. 2011 16:21

hawranek
Reputace:   

2.
téma- supremum množiny
věta- http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/93179_v%25C4%259Bta2.jpg
moje otázka- tuto definici si dokážu "přeložit", ale nechápu smysl. může někdo nabídnout vysvětlení těchto podmínek suprema?

#5 19. 06. 2011 16:30 — Editoval LukasM (19. 06. 2011 16:30)

LukasM
Reputace:   193 

↑ hawranek:
Nevím co si představuješ pod pojmem smysl. Supremum množiny má ty vlastnosti co jsou tam napsané, tedy je větší nebo rovné než jakýkoli prvek té množiny (je to tedy horní závora množiny). Navíc ale, pokud vezmeš jakékoli číslo z té množiny menší než supremum, tak určitě najdeš nějaké jiné číslo té množiny, které to vybrané číslo převýší (supremum je tedy nejmenší ze všech horních závor množiny).

V praxi. Když je množina konečná (konečný počet prvků), pak je její supremum stejné jako její maximum, a leží přímo v té množině. Pokud ale mám třeba otevřený interval (0,1), pak je jeho supremum 1, ačkoli v tom intervalu žádná největší hodnota není.

#6 19. 06. 2011 16:41

hawranek
Reputace:   

↑ LukasM:

Teorii jsem už pochopila, díky za praktický příklad, na nich to chápu líp :-) *thumbs up*

Zápatí