Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
:-D pardon za název tématu, ale já nevěděla jak to nazvat...učím se teorii na zkoušku z matematiky a každou chvilku narazím na něco, čemu nerozumím, nebo to neumím říct normálně...aneb náš zkoušející po nás nechce nadrcený definice, ale abysme tomu rozuměli...takže..
1.
téma- číselné množiny.
věta- číselné množiny N,Z,Q jsou uspořádány x<y (x leží na reálné ose vlevo od y).
moje otázka- proč je tam vlevo? vždyť můžou být i v pravo od osy y, ne?
Tím se, řekl bych, myslí, že jestliže číslo x je menší než číslo y, pak je na číselné ose (nikoliv v soustavě souřadnic, takže tam žádná osa y není) obraz čísla x vlevo od obrazu čísla y.
↑ o.neill:
jo tyhle vidle :-D už to chápu :-D
2.
téma- supremum množiny
věta- 
moje otázka- tuto definici si dokážu "přeložit", ale nechápu smysl. může někdo nabídnout vysvětlení těchto podmínek suprema?
↑ hawranek:
Nevím co si představuješ pod pojmem smysl. Supremum množiny má ty vlastnosti co jsou tam napsané, tedy je větší nebo rovné než jakýkoli prvek té množiny (je to tedy horní závora množiny). Navíc ale, pokud vezmeš jakékoli číslo z té množiny menší než supremum, tak určitě najdeš nějaké jiné číslo té množiny, které to vybrané číslo převýší (supremum je tedy nejmenší ze všech horních závor množiny).
V praxi. Když je množina konečná (konečný počet prvků), pak je její supremum stejné jako její maximum, a leží přímo v té množině. Pokud ale mám třeba otevřený interval (0,1), pak je jeho supremum 1, ačkoli v tom intervalu žádná největší hodnota není.
↑ LukasM:
Teorii jsem už pochopila, díky za praktický příklad, na nich to chápu líp :-) *thumbs up*