Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ako zistím, že kedy mám použiť pri hľadaní riešenia lineárnej nehomogénnej diferenciálnej rovnice s pravou stranou ,,vzorček,, y=c*e^integral p(x) dx a potom ako druhý krok variáciu konštánt
a kedy mi stačí rovnicu iba odseparovať a vyrátať ako separovanú rovnicu a potom dorátať metódou variácie konštánt ? vedel by mi to niekto vysvetliť ?
Ďakujem, možno ste sa niektorí sanžili dôjsť na to, ale už poznám odpoveď. Čiže pre všetkých : ak rátate LDR rovnice prvého rádu tak pri počítaní nulovej pravej strany použite radšej spôsob výpočtu c*e^integral p(x)dx ktorý je výhodnejší, pretože potom nemusíte rovnicu upravovať, iba aby bol y´ ,,oddelený,, od x a stačí vám ju iba položiť rovnú nule. potom si dosadíte do integralu za p(x) druhý člen v rovnici, t.j. to, kde je x. vyjde vám presne taký istý výsledok ako keď rátate rovnicu separovaním. Potom normálne pokračujeme s nenulovou pravou stranou
Stránky: 1