Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 06. 2011 12:19

mtfkar
Reputace:   

Riešenie diferencálnych rovníc

Ako zistím, že kedy mám použiť pri hľadaní riešenia lineárnej nehomogénnej diferenciálnej rovnice s pravou stranou  ,,vzorček,, y=c*e^integral p(x) dx a potom ako druhý krok variáciu konštánt

a kedy mi stačí rovnicu iba odseparovať a vyrátať ako separovanú rovnicu a potom dorátať metódou variácie konštánt ? vedel by mi to niekto vysvetliť ?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 20. 06. 2011 14:04

mtfkar
Reputace:   

Re: Riešenie diferencálnych rovníc

Ďakujem, možno ste sa niektorí sanžili dôjsť na to, ale už poznám odpoveď. Čiže pre všetkých : ak rátate LDR rovnice prvého rádu tak pri počítaní nulovej pravej strany použite radšej spôsob výpočtu c*e^integral p(x)dx ktorý je výhodnejší, pretože potom nemusíte rovnicu upravovať, iba aby bol y´ ,,oddelený,, od x a stačí vám ju iba položiť rovnú nule. potom si dosadíte do integralu za p(x) druhý člen v rovnici, t.j. to, kde je x. vyjde vám presne taký istý výsledok ako keď rátate rovnicu separovaním. Potom normálne pokračujeme s nenulovou pravou stranou

Zápatí