Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
Počítám příklady z obvodařiny a narazil jsem na takový celkem problém, který je někde mezi fyzikou a prostou matematikou.
Z Kirhofových zákonů jsem si v mém obvodu stanovil podmínku
A následně udělal v obvodu dvě smyčky, ze kterých jsem si udělal rovnice

Dokážu si z rovnic vyjádřit cokoli, ale mám obrovský problém v tom, že neznám velikosti odporu. Musím to vyjádřit pomocí součtů a součinů jednotlivých R a
. Jenže ať dělám cokoli, tak se vždycky do vyjádření (například
dostane jiný proud (
).
Správně má například
vyjít
Poradil by mi někdo ten algoritmus, kterým se to dá na tento tvar převést? Moc díky za každou radu.
Nenakreslil si schéma, takže odhaduji, že R2 a R3 jsou paralelně a R1 je k nim zapojený sériově.
je velikost připojeného napětí.
Pak sestavené rovnice vypadají takto:

Z druhé rovnice zjistím 
a z třetí
A nakonec dosadím do první (tím eliminuji ostatní proudy)
A výsledek je
Obdobně pro další proudy...
Ahoj, omlouvám se za odmlku.
Ty rovnice jsou správně, dobře jsi odhadl obvod, vzal jsi smyčku celou dookola.
Můj problém byl v tom, že jsem si vyjádřil nějaký proud, ale neuměl jsem trefit rovnici a neznámou tak, aby se mi eliminovaly proudy a zůstal tam pouze jeden. Takže já jsem dosadil a místo aby se mi to tam "vyžralo" a zůstaly jen
, tak jsem si tam místo
zatáhl
.
Tím pádem vyřešeno, moc děkuju, kroužil jsem pořád dokolečka a jen dostával stále to stejné pospřehazované :)
Vyřešeno