Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Zadání příkladu je následující: Zjistěte, zda-li zobrazení
dáno předpisem
je homomorfismus či nikoli. V kladném případě určete jádro, obraz a typ homomorfismu.
Řešení.
O homomorfismus jde, protože toto zobrazení splňuje podmínky
a
.
Dále jsem si vypočítal jádro a obraz:

Určení typu homomorfismu:
monomorfismus - na nulový vektor se zobrazí i jiný než nulový vektor, takže homomorfismus
není monomorfismus
epimorfismus - jelikož (v tomto případě)
, pak homomorfismus
není epimorfismus
izomorfismus - neplatí mono & epi tudíž není izomorfismus
endomorfismus -
zobrazuje
a jelikož
, pak není endomorfismus
automorfismus - tento homomorfismus není izo & endo tutíž není automorfismus
Nyní problém. Může být homomorfismus, který není ani jednoho typu? Buďto ano, a nebo jsem špatně počítal.
Choosen napsal(a):
Dále jsem si vypočítal jádro a obraz:
Nyní problém. Může být homomorfismus, který není ani jednoho typu? Buďto ano, a nebo jsem špatně počítal.
Několik věcí:
Chceš-li hovořit o homomorfismu na nějaké struktuře, musíš zmínit operace, které na této struktuře uvažuješ - tedy předpokládám, že je myšleno
s operacemi sčítání a násobení reálným číslem (formálně - každé reálné číslo určuje operaci s jedním argumentem).
Nepočítal jsem jádro - ale myslím, že s každým vektorem v by mělo obsahovat i jeho libovolný c-násobek, tedy dle mého my mělo jádro být nejméně c.(-1,2,1).
Co znamená zápis
? Je to lineární obal uvedených vektorů?
Proč by nemohl existovat homomorfismus takový, že není ani jednoho typu? Myslím, že může. To bychom museli prostor všech morfismů rozdělit na nějaké třídy a každou nazvat nějak speciálně např. "neprostomorfismus", apod.
Stránky: 1