Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 06. 2011 10:25 — Editoval Choosen (25. 06. 2011 10:27)

Choosen
Zelenáč
Reputace:   

Určení typu homomorfismu, kontrola správnosti výsledku

Dobrý den.
Zadání příkladu je následující: Zjistěte, zda-li zobrazení $f:\mathbb{R}^3 \to \mathbb{R}^4$ dáno předpisem
$f(x,y,z)=(x+y-z,x+z,y-2z,x+2y-3z)$ je homomorfismus či nikoli. V kladném případě určete jádro, obraz a typ homomorfismu.

Řešení.
O homomorfismus jde, protože toto zobrazení splňuje podmínky $f(u+v)=f(u)+f(v)$ a $f(c{.}u)=c{.}f(u)$.
Dále jsem si vypočítal jádro a obraz:
$\text{Ker}f=(-1,2,1)\,,$
$\text{Im}f=<(1,1,0,1),(0,-1,1,1)>\,.$
Určení typu homomorfismu:
monomorfismus - na nulový vektor se zobrazí i jiný než nulový vektor, takže homomorfismus $f$ není monomorfismus
epimorfismus - jelikož (v tomto případě) $\text{Im}f\neq\mathbb{R}^4$, pak homomorfismus $f$ není epimorfismus
izomorfismus - neplatí mono & epi tudíž není izomorfismus
endomorfismus - $f$ zobrazuje $\mathbb{R}^3 \to \mathbb{R}^4$ a jelikož $\mathbb{R}^3\neq\mathbb{R}^4$, pak není endomorfismus
automorfismus - tento homomorfismus není izo & endo tutíž není automorfismus

Nyní problém. Může být homomorfismus, který není ani jednoho typu? Buďto ano, a nebo jsem špatně počítal.

#2 25. 06. 2011 12:23

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Určení typu homomorfismu, kontrola správnosti výsledku

Choosen napsal(a):

Dále jsem si vypočítal jádro a obraz:
$\text{Ker}f=(-1,2,1)\,,$
$\text{Im}f=<(1,1,0,1),(0,-1,1,1)>\,.$

Nyní problém. Může být homomorfismus, který není ani jednoho typu? Buďto ano, a nebo jsem špatně počítal.

Několik věcí:
Chceš-li hovořit o homomorfismu na nějaké struktuře, musíš zmínit operace, které na této struktuře uvažuješ - tedy předpokládám, že je myšleno $R^3,R^4$ s operacemi sčítání a násobení reálným číslem (formálně - každé reálné číslo určuje operaci s jedním argumentem).

Nepočítal jsem jádro - ale myslím, že s každým vektorem v by mělo obsahovat i jeho libovolný c-násobek, tedy dle mého my mělo jádro být nejméně c.(-1,2,1).

Co znamená zápis $<(1,1,0,1),(0,-1,1,1)>$? Je to lineární obal uvedených vektorů?

Proč by nemohl existovat homomorfismus takový, že není ani jednoho typu? Myslím, že může. To bychom museli prostor všech morfismů rozdělit na nějaké třídy a každou nazvat nějak speciálně např. "neprostomorfismus", apod.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí