Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, jak se zbavit jmenovatele, když část chybí? podle jakého vzorce?
PS: Vzhledem k tomu že je mi zakázováno přidávat víc příkladů do jednoho témata mám to takle rozdělné :(
↑ Alenka.Janská:
Sice nevím, která část jmenovatele ti chybí, ale zkus si v posledním zlomku ve jmenovateli vytknout x.
Potom možná uvidíš, jaký bude společný jmenovatel celého výrazu. (všech tří zlomků)

Alenko, ke všem tvým příspěvkům:
Nevím sice, v jaké třídě jsi, ale dokud se budeš na matematiku dívat jen na jako změť pouček a vzorců, tak se jí nenaučíš nikdy.Tohle možná funguje u společenských věd.
Takže podle žádného vzorce tuto úlohu nevyřešíš, ani se nezbavíš jmenovatele.
Musíš pochopit a abys pochopila, tak musíš zkoušet i kudy cesta nevede.
↑ Hanis:
tak není můj nápad se tu matiku učit, nelezu sem doborvolně O:-)
Ale rozumím ti - jak teda mám ten ůpříklad řešit?
když si udělám x . (x - 5) tak čím mám přenásobvit druhej a třetí zlomek?
to si nějak neumím představit

↑ Alenka.Janská:
Prvni zlomek přenásobíš x
Druhý zlomek výrazem(x-5) a nezapomeň, že celý zlomek se ještě násobí číslem 3
Třetí zlomek necháš tak jak je (vynásobíš číslem 1)
Teď budou mít všechny zlomky stejného jmenovatele a to x(x-5)
PS: Při násobení a konečné úpravě dej pozor na znaménka před zlomky (druhý a třetí zlomek)
Edit: Obecně ten zlomek vynásobíš výrazem, který není obsažen ve jmenovateli toho zlomku

Možná by bylo vhodné napsat o sobě něco v tématu O nás - kdo jsi, ročník, jaký máš vztah k matematice, jaká škola atd... Jestli se chceš naučit tyto úpravy, vem si k ruce Janečka, celého ho spočítej a máš klid.
Jo a abych nebyl od tématu: Násobíš všechny zlomky tím, co mají společného.
btw: Nemám moc chuti pomáhat někomu, kdo se ani matematiku sám od sebe nechce učit. Nemá to smysl a je to oboustranné plýtvání časem.
↑ halogan:
Zdravím,
jenom taková malá poznámka.
Pěkně jsi to napsal, ale hrušky se mohou rovnat nule, hruška ovšem ne.
↑ Hanis:
matiku se učím sama - třeba goiomterie mi až na malé škobrtnutí jde... ale tyhlety věci s aplikací vzorců mi nikdy nešly
↑ Alenka.Janská:
Ale opět: je potřeba tomu rozumět, tj. vědět PROČ, kterážto otázka je v matematice často důležitější než JAK .
Co je to zlomek
pro
? No přece - podle definice zlomku - jediný existující kořen rovnice
(1)
.
Když tuto rovnici vynásobíme číslem
, dostaneme rovnici
(2)
,
která má opět jediný kořen, jímž je - opět podle definice zlomku - číslo
. Avšak snadno se nahlédne, že rovnice (1) , (2)
mají TENTÝŽ kořen, což lze zapsat ve tvaru
.
Tato identita (platná pro
,
) nám umožňuje upravovat zlomky. Přechod od levé strany této identity k její pravé straně
se nazývá rozšíření zlomku
číslem r, opačný postup se nazývá krácením zlomku
číslem r.
Vyřešme ještě jeden problém: JAK SEČIST
, jsou-li
,
?
První ze sčítanců je - podle definice zlomku - kořenem rovnice
, druhý kořenem rovnice
.
První rovnici vynásobme číslem d a druhou číslem b . Dostaneme tím dvojici rovnic
,
, které můžeme spolu sečíst
a tím obdržíme postupně
,
. Zavedeme-li do poslední rovnice novou neznámou
, převedeme ji tím do tvaru
, jejímž kořenem je (opět podle definice zlomku)
.
Avšak zároveň platí
, takže porovnáme-li obě tato vyjádření kořene
, získáváme vzorec
,
který se znáze zapamatuje jako postup "rozšíření obou zlomků na společného jmenovatele":
.
Matematika je o takovémto způsobu uvažování.
↑ Alenka.Janská:
V první úpravě rovnice jsou 3 chyby:
1 . Místo 3x + 7 . x tam mělo být (3x + 7).x . Nakonec jsi s tím sice pracovala, jako kdyby tam ta závorka byla, nicméně chyba to je.
2 . Druhý člen levé strany měl být - (5 + x) (x - 5) . 3 ,
3. Zbývající část levé strany měla být - (25 - 3x) , což po odstranění závorek dává -25 + 3x .
PS. Také je dobré vzít si na počítání čistý list papíru. Když píšeme výpočet do nějakého potisku, může to působit rušivě.
Z vlastní zkušenosti vím, že i pečlivost zápisu se vyplatí: je to přehlednější a díky tomu pak mne vhodný postup napadne spíše
než nad nějakou "čmáraninou" .
Je potřeba umět se soustředit na detaily.
↑ Rumburak:
ty znaky dolaru tam přidá skener - problém se softearem, je to obyčejnej papír ze starýho sešitu....
jinak dík za pokyny, ale proč popisuješ v tom 2. bodě to co tam mám?
↑ Alenka.Janská:
S tím "potiskem" od scnneru se to tedy vysvětlilo :-)
K tomu bodu č, 2 :
Mělo tam být - (5 + x)(x - 5) . 3 , ale já v Tvém zápise čtu - (5 + x) (5 - x) . 3 .
Vidím, že sú všetci off:
V 2. bode máš 5 - x, má byť x - 5 (opačné znamienka)
Akonáhle je v čitateli alebo menovateli "v strede" + alebo -, okamžite to treba dať do zátvorky, lebo všetky úpravy sa robia s celým čitateľom alebo celým menovateľom - a ten je od začiatku až do konca zlomkovej čiary.
niečo
je to isté ako
niečo - oplatí sa písať čísla alebo "písmenká" pred zátvorku, ľahšie sa potom počíta a robí sa menej chýb v znamienkach...; ďalej - spoločný menovateľ sa najľahšie hľadá zo súčinu (násobenia), preto sa oplatí rozložiť v menovateli na súčin všetko, čo sa dá (vyberaním pred zátvorku alebo pomocou "vzorcov")
Spoločný menovateľ sa vyrába násobením. Spoločný menovateľ = rovnaký menovateľ.
Do menovateľa treba násobením pridať to, čo v ostatných menovateľoch chýba (číslo, písmenko alebo zátvorku). Aby sa hodnota zlomku nezmenila, čo pridáš "dole", musíš aj "hore"
Vynásobíš obidve strany rovnice spoločným menovateľom, dostaneš:
a)(5+x) = (x+5)
b) najprv sa oplatí do zátvorky vynásobiť (x+5)(x-5) a až potom výsledok roznásobiť troma
c) pozor na odstraňovanie poslednej zátvorky, je pred ňou mínus, a tak znamienka sa musia zmeniť
Dana napsal(a):
Vidím, že sú všetci off:
Také Alenka žádný další dotaz neměla :-) Ale vážně - je to perfektní zpracováno a doplňuje další hodnotné příspěvky kolegů, obdiv. Děkuji a zdravím.
-------------------------------------------------------------------------
Vážně: prošla jsem téma od Alenky a velmi kvalitní a podrobné příspěvky od všech kolegů, kdo Alence poskytuje pomoc. Velmi děkuji.
Alenka napsal(a):
ty znaky dolaru tam přidá skener - problém se softearem, je to obyčejnej papír ze starýho sešitu....
Důrazné moderátorské varování č. 1 pro Alenku - buď si vyřeš problém se scannerem a důrazně dbej na čitelnost vložených materiálů, nebo začni, prosím, používat prostředky pro matematické zápisy. Pomoc s použitím bude poskytnuta v sekci Ostatní.
Další Tvé téma s dolary v textovém poli zamknu, jelikož to budu považovat za nedodržení pravidla 6. Děkuji za pochopení
Jelena
Stránky: 1