Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám finanční vzorec, ze kterého se snažím vyjádřit jeden člen. Bohužel se mi to nedaří díky exponentu R, který je obsažen v rovnici.
Rovnice
C=(P*(1+U)^R)*(1+(U*M)/12)
Člen, který bych potřeboval z rovnice vytáhnout je U. Tojest U=............
Skoro bych řekl, že to takhle v obecnosti nepůjde - vpravo je polynom v U a jeho vyjádření bude nejspíš jednak nejednoznačné (pro daná C,P,R,M může existovat více hodnot U) a jednak to de facto znamená řešit polynomiální rovnici o stupni R, která obecně řešitelná není, i když zde uvedený tvar by mohl být speciální a řešitelný, ale moc bych na to nesázel...
Existují nějaká omezení na hodnoty, kterých může U nabývat?
Nejdřívě zmínim, že se jedná o rovnici k ročnímu úročení vkladu. Rovnice je rozšířena o dopočet, když úročení skončilo v nějakém měsíci a ne v celém roce. Když tedy budu reagovat na Váš dotaz, pak si dovolím regovat praktickou odpovědí než matematickou 8). Můžeme říci, že konstatntou je P (počáteční vklad). U jsou úroky. R celé roky. M měsíce.
Rád bych již v průběhu roku měl přesnou informaci o výšši ročního úroku. Měsiční připis na účet je nerovnoměrný.
EDIT: Jo, promiň, rozumím, opravdu
Staré skryju, ať to nikoho neblbne.
Dovolím si poslat odkaz na PDF, ve kterém je vidět užití vzorce. Úloha začína na straně 37 s označením Příklad 4.2.1.
http://www.upol.cz/fileadmin/user_uploa … /finan.pdf
Váš vzorec není, dle mého názoru, správný. Alespoň pokud mluvíme o ročním přípisu úroku.
Do finančního ústavu vložimm obnos, který má za mě zhodnotit. Říká, že vklad bude ročně zhodnocen v intervalu 7-10% a každý měsíc dostávám informaci o zhodnocení, o kolik se částka zvedla. Já jsem zvědav, na jakém jsme ročním úročení po měsičních přípisech, u kterých ústav úroky nepíše. Ty uvede vždy jednou za rok.
Všiml jsem si, že ve své odpovědi na příspěvek check_drummer jsem nenapsal, že C je taky známý člen, je to částka pro daný rok (v mém případě roku a měsíci).