Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 07. 2011 12:20

Sjezdar
Zelenáč
Reputace:   

Úprava rovnice

Dobrý den,
mám finanční vzorec, ze kterého se snažím vyjádřit jeden člen. Bohužel se mi to nedaří díky exponentu R, který je obsažen v rovnici.

Rovnice
C=(P*(1+U)^R)*(1+(U*M)/12)

Člen, který bych potřeboval z rovnice vytáhnout je U. Tojest U=............

#2 15. 07. 2011 20:20

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Úprava rovnice

Skoro bych řekl, že to takhle v obecnosti nepůjde - vpravo je polynom v U a jeho vyjádření bude nejspíš jednak nejednoznačné (pro daná C,P,R,M může existovat více hodnot U) a jednak to de facto znamená řešit polynomiální rovnici o stupni R, která obecně řešitelná není, i když zde uvedený tvar by mohl být speciální a řešitelný, ale moc bych na to nesázel...
Existují nějaká omezení na hodnoty, kterých může U nabývat?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 18. 07. 2011 08:57

Sjezdar
Zelenáč
Reputace:   

Nejdřívě zmínim, že se jedná o rovnici k ročnímu úročení vkladu. Rovnice je rozšířena o dopočet, když úročení skončilo v nějakém měsíci a ne v celém roce. Když tedy budu reagovat na Váš dotaz, pak si dovolím regovat praktickou odpovědí než matematickou 8). Můžeme říci, že konstatntou je P (počáteční vklad). U jsou úroky. R celé roky. M měsíce.
Rád bych již v průběhu roku měl přesnou informaci o výšši ročního úroku. Měsiční připis na účet je nerovnoměrný.

#4 18. 07. 2011 12:01 — Editoval anes (18. 07. 2011 13:02)

anes
Reputace:   14 

EDIT: Jo, promiň, rozumím, opravdu $C=P*(1+U)^R\left(1+\frac{MU}{12}\right)$

Staré skryju, ať to nikoho neblbne.

#5 18. 07. 2011 12:39

Sjezdar
Zelenáč
Reputace:   

Dovolím si poslat odkaz na PDF, ve kterém je vidět užití vzorce. Úloha začína na straně 37 s označením Příklad 4.2.1.
http://www.upol.cz/fileadmin/user_uploa … /finan.pdf

Váš vzorec není, dle mého názoru, správný. Alespoň pokud mluvíme o ročním přípisu úroku.

Do finančního ústavu vložimm obnos, který má za mě zhodnotit. Říká, že vklad bude ročně zhodnocen v intervalu 7-10% a každý měsíc dostávám informaci o zhodnocení, o kolik se částka zvedla. Já jsem zvědav, na jakém jsme ročním úročení po měsičních přípisech, u kterých ústav úroky nepíše. Ty uvede vždy jednou za rok.

Všiml jsem si, že ve své odpovědi na příspěvek check_drummer jsem nenapsal, že C je taky známý člen, je to částka pro daný rok (v mém případě roku a měsíci).

Zápatí