Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
dohaduji se se svojí profesorkou matematiky a nějak mi pár věcí nejde do hlavy.
Máme třeba jednoduchý výrok:
"Praha je přirozené číslo." - ona nám řekla, že se nejedná o výrok, protože to nedává smysl a že je to blbost. Já osobně bych řekl, že je to výrok s pravdivostní hodnotou 0. Jak je to?
A na základě jejího tvrzení, že když je "výrok" blbost, že není výrok, tak jsem se dál dohadoval na těmito příklady:
Zapište výrok podle logických spojek a utvořte jejich negace:
"Není pravda, že 3 > 7." - jedná se o výrok A' a negace by měla být jednoduše "3 > 7", což je blbost a namítal jsem, že se jedná o stejnou blbost, jako v případě výše zmíněné Prahy. Toto tedy podle profesorky výrok je a Praha není.
"Číslo je dělitelné 4mi, právě když jde dělit 2." - jedná se o výrok A <=> B a negace by měla být "Číslo není dělitelné 4mi a je dělitelné 2, nebo číslo je dělitelné 4 a není dělitelné 2." Druhá část negovaného výroku je blbost, tudíž by ta část neměla být výrokem (podle příkladu s Prahou), takže by se nejednalo o složený výrok, ale asi o něco jiného.
A poslední výrok jsem si přesně nepsal, ale došlo po negaci k tomu, že 5 lze dělit 2 beze zbytku.
Co tedy výrok je a co není?
↑ Thomas123: výrok je každé tvrzení, u kterého můžeme určit, zda je, nebo není pravdivé
Tak jsem z toho jelen, podle toho, co jsem našel na matweb.cz, tak tam je:
Základem výrokové logiky je pochopitelně výrok. Výrokem je každá oznamovací věta, u které můžeme určit její pravdivostní hodnotu. Výrokem není například tázací věta nebo věta, u které nemůžeme jednoznačně určit její pravdivostní hodnotu.
"Praha je přirozené číslo." - oznamovací věta, jednoznačně lze určit pravdivostní hodnotu (protože Praha není přirozené číslo, tak bych řekl, že 0 (nepravda)).
Co tedy za výrok mám považovat? Praha by byla tedy blbost, dobře. Ale 3 > 7 je tedy potom výrok, jak to?
↑ Thomas123: je to výrok, je to oznamovací (když to řekneme) věta, můžeme určit jestli je pravdivý nebo není? ano, a to není
Dobře. Takže mám tedy pravdu já, že to s tou Prahou je výrok s pravdivostní hodnotou 0?
Byl jsem totiž zmatený, že nám řekla, že se jedná o blbost a že se tedy vůbec nejedná o výrok.
Jak je to potom s tím 3 > 7 a s tou dělitelností?
↑ Thomas123:
přidám pár doplňků
a) jak už napsal ↑ mikl3:, věta o Praze je výrok, důvody uvádí
b) učitelka zřejmě chtěla říci "věty, které nedávají smysl" - takové věty skutečně výroky nejsou. Klasické příklady jsou např. věty:
"Zelené bezbarvé myšlenky zuřivě spí." nebo "Země je modrá jako pomeranč."
c) U negace věty : "Číslo je dělitelné 4mi, právě když jde dělit 2." děláš chybu v tom, že zaměňuješ pojmy "nepravdivý" a "blbost" (ve smyslu bodu b)
Věta "číslo je dělitelné 4 a není dělitelné 2" není nesmyslná, je jen nepravdivá, a to v definici výroku nevadí.
↑ zdenek1:
No s tou nesmyslností tebou uváděných výroků bych tak úplně nesouhlasil. O tom se ale můžem dohadovat. Každopádně je dost hraničních "výroků", u kterých je tahle otázka na místě, ale to je otázka na filosofickou logiku, a my se tu zabíváme spíše tou matematickou.
Což nic nemění na tom, že opravdu jak tady píšete tak "Praha je přirozené číslo." je jednoznačně výrok.