Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 09. 2011 19:25

Thomas123
Zelenáč
Reputace:   

Výroková logika

Zdravím,

dohaduji se se svojí profesorkou matematiky a nějak mi pár věcí nejde do hlavy.

Máme třeba jednoduchý výrok:
"Praha je přirozené číslo." - ona nám řekla, že se nejedná o výrok, protože to nedává smysl a že je to blbost. Já osobně bych řekl, že je to výrok s pravdivostní hodnotou 0. Jak je to?

A na základě jejího tvrzení, že když je "výrok" blbost, že není výrok, tak jsem se dál dohadoval na těmito příklady:

Zapište výrok podle logických spojek a utvořte jejich negace:
"Není pravda, že 3 > 7." - jedná se o výrok A' a negace by měla být jednoduše "3 > 7", což je blbost a namítal jsem, že se jedná o stejnou blbost, jako v případě výše zmíněné Prahy. Toto tedy podle profesorky výrok je a Praha není.

"Číslo je dělitelné 4mi, právě když jde dělit 2." - jedná se o výrok A <=> B a negace by měla být "Číslo není dělitelné 4mi a je dělitelné 2, nebo číslo je dělitelné 4 a není dělitelné 2." Druhá část negovaného výroku je blbost, tudíž by ta část neměla být výrokem (podle příkladu s Prahou), takže by se nejednalo o složený výrok, ale asi o něco jiného.

A poslední výrok jsem si přesně nepsal, ale došlo po negaci k tomu, že 5 lze dělit 2 beze zbytku.

Co tedy výrok je a co není?

#2 08. 09. 2011 19:30 — Editoval mikl3 (08. 09. 2011 19:52)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Výroková logika

↑ Thomas123: výrok je každé tvrzení, u kterého můžeme určit, zda je, nebo není pravdivé

#3 08. 09. 2011 19:40

Thomas123
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem z toho jelen, podle toho, co jsem našel na matweb.cz, tak tam je:

Základem výrokové logiky je pochopitelně výrok. Výrokem je každá oznamovací věta, u které můžeme určit její pravdivostní hodnotu. Výrokem není například tázací věta nebo věta, u které nemůžeme jednoznačně určit její pravdivostní hodnotu.

"Praha je přirozené číslo." - oznamovací věta, jednoznačně lze určit pravdivostní hodnotu (protože Praha není přirozené číslo, tak bych řekl, že 0 (nepravda)).

Co tedy za výrok mám považovat? Praha by byla tedy blbost, dobře. Ale 3 > 7 je tedy potom výrok, jak to?

#4 08. 09. 2011 19:52

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

↑ Thomas123: je to výrok, je to oznamovací (když to řekneme) věta, můžeme určit jestli je pravdivý nebo není? ano, a to není

#5 08. 09. 2011 20:00

Thomas123
Zelenáč
Reputace:   

Dobře. Takže mám tedy pravdu já, že to s tou Prahou je výrok s pravdivostní hodnotou 0?
Byl jsem totiž zmatený, že nám řekla, že se jedná o blbost a že se tedy vůbec nejedná o výrok.

Jak je to potom s tím 3 > 7 a s tou dělitelností?

#6 08. 09. 2011 20:06

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Thomas123:

přidám pár doplňků

a) jak už napsal ↑ mikl3:, věta o Praze je výrok, důvody uvádí
b) učitelka zřejmě chtěla říci "věty, které nedávají smysl" - takové věty skutečně výroky nejsou. Klasické příklady jsou např. věty:
"Zelené bezbarvé myšlenky zuřivě spí." nebo "Země je modrá jako pomeranč."
c) U negace věty : "Číslo je dělitelné 4mi, právě když jde dělit 2."  děláš chybu v tom, že zaměňuješ pojmy "nepravdivý" a "blbost" (ve smyslu bodu b)

Věta "číslo je dělitelné 4 a není dělitelné 2" není nesmyslná, je jen nepravdivá, a to v definici výroku nevadí.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#7 18. 09. 2011 21:37

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ zdenek1:

No s tou nesmyslností tebou uváděných výroků bych tak úplně nesouhlasil. O tom se ale můžem dohadovat. Každopádně je dost hraničních "výroků", u kterých je tahle otázka na místě, ale to je otázka na filosofickou logiku, a my se tu zabíváme spíše tou matematickou.

Což nic nemění na tom, že opravdu jak tady píšete tak "Praha je přirozené číslo." je jednoznačně výrok.

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí