Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 09. 2011 19:53

pavelmal
Zelenáč
Reputace:   

okamžitá výchylka ?

Nepochopil jsem jak mi dává 2 * pí * f * t  úhel v pomyslném pravoúhlém trojúhelníku okamžité výchylky.
Prosím o osvětlení.

#2 12. 09. 2011 20:32 — Editoval o.neill (12. 09. 2011 20:36)

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: okamžitá výchylka ?

Při popisu harmonického pohybu můžeme vyjít z analogie pohybu po kružnici tak, jak je vidět na animaci zde: http://amper.ped.muni.cz/~mskricka/kmity/obr/anim01.gif, kterou jsem ukradl na těchto stránkách

Výchylka u harmonického pohybu tedy odpovídá ypsilonové souřadnici bodu pohybujícího se po kružnici, lze tedy zjistit pomocí fukce sinus $y=\sin\varphi$. Pro tento pohyb platí tedy i rovnice $\varphi=\omega t=2\pi ft$, ovšem zatímco u pohybu po kružnici je φ úhel, který svírá průvodič s osou x, u harmonického pohybu žádný takový úhel není, je jenom myšlený a říká se mu fáze a je to to, na co se ptáš. Stejně tak analogií úhlové rychlosti je úhlová frekvence. Platí pak tedy $y=\sin\varphi=\sin (\omega t)$.

Zápatí