Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
už nějákou chvilku se snažím vyřešit tento, pro mě obtížný, matematický problém. Jedná se o složitější lomený výraz. Chtěl bych se zeptat zda-li by mě někdo nemohl odkázat správným směrem. Děkuji :)
Zadání:
Zatím se tento příklad snažil řešit převedením jmenovatelů na
, a následným vytýkáním, ale ne a ne se dobrat výsledku (podle Wolframu
).
Ještě jednou děkuji za případné nasměrování kam a jak.
↑ Pr0bability: ano, postupuješ správně
ten čitatel je po roznásobení a samozřejmě jde upravit (zkus si to poskládat sám, ale kdyžtak ti to napíšu) na
takže zkrátíš a výsledek je jasný

Děkuji, ale bohužel se mi stále nedaří čitatel rozložit. Pokud byste byl tak ochotný a rozepsal mi to (aspoň první krok/y) byl bych velmi rád. :)
↑ Pr0bability:
Vhodno si to usporiadaj. Skús povyberať napríklad
respektíve
pred zátvorku ;)
↑ Pr0bability: ano, vhodně uspořádávat a vytýkat a dál vytýkat
nebo můžeš
protože víš, že to je správný výsledek

Snažím se, snažím :) Podařilo se mi pokročit o kousek dopředu. Vypadá to, že se musím ve vytýkání ještě hodně cvičit abych se trošku zrychlil.
↑ Pr0bability: výborná práce, mohl bych tě poprosit ještě o postup? kdyby si to chtěl někdo pak zkontrolovat, já sám jsem to dělal v jiném pořadí, ale samozřejmě ještě na tebe čeká kousek práce (ale asi ve stejném duchu)

Tak hotovo, zbytek už byl otázkou chvilky.
Postup:

![kopírovat do textarea $\frac{a[a^2(b-c)-b^3+c^3]+bc(b^2-c^2)}{(a-b)(a-c)(b-c)}$](/mathtex/f3/f343a6d186c55c3ffe9f5fb306ea4f45.gif)
![kopírovat do textarea $\frac{a[a^2(b-c)-(b-c)(b^2+bc+c^2)]+bc(b-c)(b+c)}{(a-b)(a-c)(b-c)}$](/mathtex/c3/c3886c707a05ec2db857d27344bd5e41.gif)
Vytknout a zkrátit (b-c):

Děkuji mnohokrát za pomoc, snad Vás příště už nebudu zatěžovat prkotinami. :)
↑ Pr0bability: ano, tak jest, tedy nekontroloval jsem jestli tam nejsou překlepy, ale asi ne, jinak nás nezatěžuješ prkotinami, u tohohle chtělo třeba trošku přemýšlet, co z čeho vytknout, klidně by se to mohlo dát do zajímavých ZŠ úloh, aby i jiní mohli zkoušet práci s výrazem