Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Důkaz úplnou indukcí má vždy dva kroky. Pro náš výrok
V(n): a^(n+1) - b^(n+1) = (a-b)*suma od k=0 do n (a^k * b^(n-k))
bude
1. krok: důkaz, že V(n) platí pro n = 0 .
2. krok: předpokládáme, že existuje celé číslo m takové, že výrok V(n) platí pro n = m.
Odtud odvodíme, že výrok V(n) platí též pro n = m+1 .
Pokud oba kroky úspěšně provedeme, bude to podle principu indukce znamenat, že výrok V(n) platí pro každé celé číslo větší nebo rovno 0 .
Ta podmínka "větší nebo rovno 0" je dána "počáteční" konstantou 0 při volbě n = 0 v kroku 1 . Kdybychom v kroku 1 volili jinou "počáteční"
konstantu, např. n = 5, pak by celý důkaz inukcí byl platný pro každé celé číslo větší nebo rovno 5 .
Co není jasné resp. na čem ses zasekl ?
↑ Rumburak: No musím se přiznat, že nějak také nevidím, jak mi má třeba rovnost
pomoct při vyčíslování
.
Asi hloupnu. :-)
EDIT: Ještě snad uvažovat indukci úplnou, tedy předpokládat platnost všech V(0), V(1) až V(m) a z toho dokázat V(m+1). Pak už jen uvážit případy, kde m+1 je sudé a kde ne, a podle toho aplikovat "známý" rozdíl čtverců?
↑ musixx:
Řekl bych, že je to mechanické. Předpokládej platnost toho co máš dokázat, napiš si totéž s výměnou n za n+1, a pak v tom stačí v té sumě posunout indexy a vyhodit jeden člen stranou. Tím tam dostaneš pravou stranu IP, a je to hotové, pak stačí jen roznásobit závorky a vše odečíst. Nevidím proč by to nemělo fungovat, myslím že to je neprůstřelný důkaz.
Edit: teď vidím že Rumburak už je online, tak doufám, že jsem ti tím nezkazil rozepsaný příspěvek.
↑ Rumburak:, ↑ musixx:
Můžu se zeptat? Není lepší postupovat tak jak jsem naznačoval já, a upravovat to jako rovnost? Pak nemusím vymýšlet ty umělé úpravy, abych to dostrkal do toho tvaru do kterého chci, a přitom dokážu to stejné, nebo ne? A proč píšeš že je to "slabší" varianta důkazu? Dokazuje tu rovnost nějak "míň" než by ji dokázal musixx?
Opravdu se jenom ptám, je mi jasné, že ani s jedním z vás se nemůžu ve znalostech měřit.
↑ LukasM: Rumburak je offline, tak si dovolím odpovědět za něj.
1. Slabší variantou není myšleno, že tvrzení je dokázáno nějak slaběji, ale že je použita slabší/typická varianta indukce, kde se "vracíme" jen o jeden krok (resp. o počet nutných nezávislých základních kroků).
2. Je jaksi tak matematicky elegantnější při dokazování rovnosti začít s jednou stranou, dělat úpravy a dostat se ke straně druhé, než vzít celou rovnost a úpravami ji dostat do tvaru 0=0 nebo tak něco.
Poznámka: Existují tvrzení, která se minimálně snadnějí dají dokázat, když se uváží indukce úplná. Nevím, jestli u nich platí, že úplná indukce se (při induktivním důkazu) použít musí (možná to někdo jiný bude vědět a doplní).
↑ LukasM:
To slůvko "slabší" jsem dal do uvozovek a bylo to míněno jen jako určitá nadsázka s ohledem na to, že v indukčním kroku V(n) --> V(n+1)
pracuji se slabším výrokem, žádný další matematický obah v tom tedy nehledej :-).
EDIT: Tedy já jsem do této formulace vědomě žádný další obsah nevkládal.
Můj postup byl výsledkem okamžitého nápadu (aniž bych měl přečtený Tvůj příspěvek) a netvrdím, že by se nedal udělat lépe.
Jestli jsem Tvému slovnímu popisu správně rozuměl, pak z předpokladu
odvozuješ
.
To by samozřejmě také byl správný postup a patrně i elegantnější. Vlastně tak dokazujeme cílovou rovnost opačným směrem, než jak jsem ji
dokazoval já.
↑ Rumburak:
Ok, díky. Vlastně nějak tak jako jsi to teď napsal jsem to myslel. Já jdu teda ještě dál, nepostupuju jen z druhé strany, ale napíšu si celou rovnost (s otazníčkem :-)), a upravuju obě strany najednou jak se mi chce, dokud tam nezbyde 0=0. Zkrátka se vždy snažím vyhýbat umělým úpravám (protože už se znám, a vím, že by mě nenapadly), a píšu tu rovnost celou - pak tam nemusím tvořit to co je v IP tak složitě, protože nějaký rozumný základ toho výrazu tam někde většinou už je. I když je teda pravda, že je většinou jasné na které straně, takže bych u ní asi mohl začít (jako jsi to teď napsal ty). Ale už jsem si zvykl na tohle, a navíc někdy je komplikovaný výraz na obou stranách - a pak můžu ty členy postupně likvidovat, místo abych je všechny stvořil a pořád opisoval. Každopádně pokud ty to v tom vidíš, a tvůj postup byl "výsledkem okamžitého nápadu", tak ti to můžu jen závidět.
↑ musixx:
Taky děkuju za reakci. Pokud jde jen o eleganci, tak se každopádně budu radši držet neelegantního řešení, protože mi to opravdu přijde méně náročné. Matematik nejsem abych dělal na jiné matematiky dojem, a na holky pozitivní dojem neudělá ani jedna z variant :-)
K té poznámce jsem na internetu našel tohle, a zdá se mi to celkem rozumné.
↑ LukasM:
Při takovém postupu ale musíš dát pozor, abys při práci s tou výchozí rovnicí používal pouze ekvivalentní úpravy.
Tedy žádné umocňování rovnice na druhou, žádné násobení rovnice výrazem, o němž si nejsme jisti, že je nenulový, a podobně.
EDIT. Chceme-li dokázat rovnost L = P, pak můžeme postupovat úpravami rozdílu L - P = ... = 0 . Toto, myslím, by pokrylo Tvoji metodu
a přitom by to vyhovovalo i nejpřísnějším matematickým požadavkům na korektnost.
Mimochodem: z Tvých dosavadních příspěvků, na které jsem příležitostně měl možnost narazit, jsem si vytvořil dojem, že jsi matfyzák,
přinejmenším student. V každém případě je jisté, že Tě matematika baví, jinak by ses tu neangažoval. Tak s chutí do toho!
Pokud jsem někdy měl při řešení matematické úlohy nějaký "okamžitý nápad", pak byl často výsledkem praktické zkušenosti, tj. že jsem se
s nějakou podobnou fintou setkal už dříve a uvízla mi v paměti.
↑ Rumburak:
Ekvivalentní úpravy si samozřejmě hlídám, jako při řešení každé rovnice. Ale máš asi pravdu, že snaha o vynulování L-P by mohla být "hezčí".
Nevím jaký dojem budí moje příspěvky, každopádně s matfyzákem jsi to úplně netrefil, ačkoli nejsi daleko. Studuju čtvrtým rokem na FJFI ČVUT. Takže jsem opravdu student, ať už to "přinejmenším" mělo znamenat cokoli:-) Nicméně jsem na fyzikálním zaměření, a ačkoli odpor k matematice samozřejmě nemám, tak na nějaké extrémně teoretické rýpání také moc nejsem, a vždy musím mít něco co si za těmi definicemi a větami představit. Což souvisí i s těmi fintami - nemám motivaci věnovat se činnostem, při kterých bych si ony finty zažil.
A jinak v tomto tématu by to bylo už asi moc OT, ale celkem by mně zajímalo kdo jsi vlastně ty, protože tvé příspěvky také budí určitý dojem. A ten je až moc profesionální, než abys byl nějaký student co nemá co dělat. Pokud se ti na to chce odpovídat, rád si to přečtu v PM.
↑ LukasM:
Tím slovem "přinejmenším" jsem nemyslel nic pejorativního, vycházel jsem z reality, že na tomto foru příležitostně působí i několik VŠ učitelů matematiky
a snad i vědeckých pracovníků. Pokud jde o mně, nejsem ani student, ani učitel, ani vědecký pracovník. Na MFF jsem sice studoval na "profesionálního matematika",
ale osud tomu chtěl jinak a matematikou se zabývám jen rekreačně. Živím se jako pracovník v oboru IT, ale vždy jsem tíhnul spíše ke tvořivému programování
než ke "znalostnímu inženýrství", či jak se jmenuje to odvětví, kde je potřeba vědět, co je kde nového a kam kliknout .