Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2011 22:22

michy04
Zelenáč
Reputace:   

Důkaz induikcí

Potřeboval bych nutně pomoci s touto úlohou:

Dokažte mat. indukcí:

a^(n+1) - b^(n+1) = (a-b)*suma od k=0 do n (a^k * b^(n-k))

Omlouvám se za zápis, ale jsem tady poprvé a nemám ted čas to zkoušet zapsat lépe, sorry :(

#2 03. 10. 2011 10:01

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Důkaz induikcí

Důkaz úplnou indukcí má vždy dva kroky. Pro náš výrok

V(n):       a^(n+1) - b^(n+1) = (a-b)*suma od k=0 do n (a^k * b^(n-k))

bude 

1. krok:  důkaz, že V(n) platí  pro   n = 0  .

2. krok:  předpokládáme, že existuje celé číslo m takové, že výrok V(n) platí pro n = m. 
Odtud odvodíme, že výrok  V(n) platí též pro n = m+1 .

Pokud oba kroky úspěšně provedeme, bude to podle principu indukce znamenat, že výrok V(n) platí pro každé celé číslo větší nebo rovno 0 .

Ta podmínka "větší nebo rovno 0" je dána "počáteční" konstantou 0 při volbě  n = 0 v kroku 1 . Kdybychom v kroku 1 volili jinou "počáteční"
konstantu, např. n = 5,   pak by celý důkaz inukcí byl platný pro každé celé číslo větší nebo rovno 5 .

Co není jasné resp. na čem ses zasekl ?

#3 03. 10. 2011 11:03 — Editoval musixx (03. 10. 2011 11:09)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Rumburak: No musím se přiznat, že nějak také nevidím, jak mi má třeba rovnost
$a^{12}-b^{12}=(a-b)\cdot\sum_{k=0}^{12}a^kb^{12-k}$
pomoct při vyčíslování
$a^{13}-b^{13}$.
Asi hloupnu. :-)

EDIT: Ještě snad uvažovat indukci úplnou, tedy předpokládat platnost všech V(0), V(1) až V(m) a z toho dokázat V(m+1). Pak už jen uvážit případy, kde m+1 je sudé a kde ne, a podle toho aplikovat "známý" rozdíl čtverců?

#4 03. 10. 2011 11:23 — Editoval LukasM (03. 10. 2011 11:24)

LukasM
Reputace:   193 

↑ musixx:
Řekl bych, že je to mechanické. Předpokládej platnost toho co máš dokázat, napiš si totéž s výměnou n za n+1, a pak v tom stačí v té sumě posunout indexy a vyhodit jeden člen stranou. Tím tam dostaneš pravou stranu IP, a je to hotové, pak stačí jen roznásobit závorky a vše odečíst. Nevidím proč by to nemělo fungovat, myslím že to je neprůstřelný důkaz.

Edit: teď vidím že Rumburak už je online, tak doufám, že jsem ti tím nezkazil rozepsaný příspěvek.

#5 03. 10. 2011 12:01

Rumburak

↑ musixx:

Tvůj postup by patrně také fungoval, ale "slabší" varianta důkazu funguje (aspoň myslím) rovněž. Inukční krok:

Předpokládáme $a^{n+1}-b^{n+1} = (a-b)\sum_{k=0}^{n}a^{k}b^{n-k} $ . Potom

$a^{n+2}-b^{n+2} = a^{n+2} -ab^{n+1}+ ab^{n+1}- b^{n+2}= a(a^{n+1}-b^{n+1}) + b^{n+1}(a-b) = \\  =a(a-b)\cdot\sum_{k=0}^{n}a^kb^{n-k} + (a-b)b^{n+1} =(a-b)\left(a\sum_{k=0}^{n}a^kb^{n-k}  +b^{n+1}\right)= \\ =(a-b)\left(\sum_{k=0}^{n}a^{k+1}b^{(n+1)-(k+1)}  +a^0b^{(n+1)-0}\right)=\\=(a-b)\left(\sum_{k=1}^{n+1}a^{k}b^{(n+1)-k}  +a^0b^{(n+1)-0}\right) = (a-b)\sum_{k=0}^{n+1}a^{k}b^{(n+1)-k}$ .

#6 03. 10. 2011 12:42

LukasM

↑ Rumburak:, ↑ musixx:
Můžu se zeptat? Není lepší postupovat tak jak jsem naznačoval já, a upravovat to jako rovnost? Pak nemusím vymýšlet ty umělé úpravy, abych to dostrkal do toho tvaru do kterého chci, a přitom dokážu to stejné, nebo ne? A proč píšeš že je to "slabší" varianta důkazu? Dokazuje tu rovnost nějak "míň" než by ji dokázal musixx?

Opravdu se jenom ptám, je mi jasné, že ani s jedním z vás se nemůžu ve znalostech měřit.

#7 03. 10. 2011 13:26 — Editoval musixx (03. 10. 2011 13:46)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ LukasM: Rumburak je offline, tak si dovolím odpovědět za něj.

1. Slabší variantou není myšleno, že tvrzení je dokázáno nějak slaběji, ale že je použita slabší/typická varianta indukce, kde se "vracíme" jen o jeden krok (resp. o počet nutných nezávislých základních kroků).

2. Je jaksi tak matematicky elegantnější při dokazování rovnosti začít s jednou stranou, dělat úpravy a dostat se ke straně druhé, než vzít celou rovnost a úpravami ji dostat do tvaru 0=0 nebo tak něco.

Poznámka: Existují tvrzení, která se minimálně snadnějí dají dokázat, když se uváží indukce úplná. Nevím, jestli u nich platí, že úplná indukce se (při induktivním důkazu) použít musí (možná to někdo jiný bude vědět a doplní).

#8 03. 10. 2011 13:50 — Editoval Rumburak (03. 10. 2011 14:25)

Rumburak

↑ LukasM:
To slůvko "slabší" jsem dal do uvozovek a bylo to míněno jen jako určitá nadsázka s ohledem na to, že v indukčním kroku V(n) --> V(n+1)
pracuji se slabším výrokem, žádný další matematický obah v tom tedy nehledej :-).

EDIT: Tedy já jsem do této formulace vědomě žádný další obsah nevkládal.

Můj postup byl výsledkem okamžitého nápadu (aniž bych měl přečtený Tvůj příspěvek) a netvrdím,  že by se nedal udělat lépe.
Jestli jsem Tvému slovnímu popisu správně rozuměl, pak z předpokladu $a^{n+1}-b^{n+1} = (a-b)\sum_{k=0}^{n}a^{k}b^{n-k} $ odvozuješ

$(a-b)(a^{n+1}b^0 + ...+ a^0 b^{n+1}) =(a-b)[a(a^nb^0+...+a^0b^n) +  a^0 b^{n+1}]= \\ = a(a^{n+1}-b^{n+1}) + (a-b)b^{n+1} = a^{n+2}- b^{n+2}$ .

To by samozřejmě také byl správný postup a patrně i elegantnější. Vlastně tak dokazujeme cílovou rovnost opačným směrem, než jak jsem ji
dokazoval já.

#9 03. 10. 2011 20:02 — Editoval LukasM (03. 10. 2011 20:10)

LukasM

↑ Rumburak:
Ok, díky. Vlastně nějak tak jako jsi to teď napsal jsem to myslel. Já jdu teda ještě dál, nepostupuju jen z druhé strany, ale napíšu si celou rovnost (s otazníčkem :-)), a upravuju obě strany najednou jak se mi chce, dokud tam nezbyde 0=0. Zkrátka se vždy snažím vyhýbat umělým úpravám (protože už se znám, a vím, že by mě nenapadly), a píšu tu rovnost celou - pak tam nemusím tvořit to co je v IP tak složitě, protože nějaký rozumný základ toho výrazu tam někde většinou už je. I když je teda pravda, že je většinou jasné na které straně, takže bych u ní asi mohl začít (jako jsi to teď napsal ty). Ale už jsem si zvykl na tohle, a navíc někdy je komplikovaný výraz na obou stranách - a pak můžu ty členy postupně likvidovat, místo abych je všechny stvořil a pořád opisoval. Každopádně pokud ty to v tom vidíš, a tvůj postup byl "výsledkem okamžitého nápadu", tak ti to můžu jen závidět.

↑ musixx:
Taky děkuju za reakci. Pokud jde jen o eleganci, tak se každopádně budu radši držet neelegantního řešení, protože mi to opravdu přijde méně náročné. Matematik nejsem abych dělal na jiné matematiky dojem, a na holky pozitivní dojem neudělá ani jedna z variant :-)
K té poznámce jsem na internetu našel tohle, a zdá se mi to celkem rozumné.

#10 04. 10. 2011 10:09 — Editoval Rumburak (04. 10. 2011 10:41)

Rumburak

↑ LukasM:
Při takovém postupu ale musíš dát pozor, abys při práci s tou výchozí rovnicí používal pouze ekvivalentní úpravy.
Tedy žádné umocňování rovnice na druhou,  žádné násobení rovnice výrazem, o němž si nejsme jisti, že je nenulový, a podobně.

EDIT. Chceme-li dokázat rovnost L = P,  pak můžeme postupovat úpravami rozdílu  L - P = ... = 0 .  Toto, myslím, by pokrylo Tvoji metodu
a přitom by to vyhovovalo i nejpřísnějším matematickým požadavkům na korektnost.

Mimochodem: z Tvých dosavadních příspěvků, na které jsem příležitostně měl možnost narazit, jsem si vytvořil dojem, že jsi matfyzák,
přinejmenším student. V každém případě je jisté, že Tě matematika baví, jinak by ses tu neangažoval. Tak s chutí do toho!
Pokud jsem někdy měl při řešení matematické úlohy nějaký "okamžitý nápad", pak byl často výsledkem praktické zkušenosti, tj. že jsem se
s nějakou podobnou fintou setkal už dříve a uvízla mi v paměti.

#11 04. 10. 2011 14:43

LukasM

↑ Rumburak:
Ekvivalentní úpravy si samozřejmě hlídám, jako při řešení každé rovnice. Ale máš asi pravdu, že snaha o vynulování L-P by mohla být "hezčí".

Nevím jaký dojem budí moje příspěvky, každopádně s matfyzákem jsi to úplně netrefil, ačkoli nejsi daleko. Studuju čtvrtým rokem na FJFI ČVUT. Takže jsem opravdu student, ať už to "přinejmenším" mělo znamenat cokoli:-) Nicméně jsem na fyzikálním zaměření, a ačkoli odpor k matematice samozřejmě nemám, tak na nějaké extrémně teoretické rýpání také moc nejsem, a vždy musím mít něco co si za těmi definicemi a větami představit. Což souvisí i s těmi fintami - nemám motivaci věnovat se činnostem, při kterých bych si ony finty zažil.

A jinak v tomto tématu by to bylo už asi moc OT, ale celkem by mně zajímalo kdo jsi vlastně ty, protože tvé příspěvky také budí určitý dojem. A ten je až moc profesionální, než abys byl nějaký student co nemá co dělat. Pokud se ti na to chce odpovídat, rád si to přečtu v PM.

#12 04. 10. 2011 15:58 — Editoval Rumburak (04. 10. 2011 16:07)

Rumburak

↑ LukasM:
Tím slovem "přinejmenším" jsem nemyslel nic pejorativního, vycházel jsem z reality, že na tomto foru příležitostně působí i několik VŠ učitelů matematiky
a snad i vědeckých pracovníků. Pokud jde o mně, nejsem ani student, ani učitel, ani vědecký pracovník. Na MFF jsem sice studoval na "profesionálního matematika",
ale osud tomu chtěl jinak a matematikou se  zabývám jen rekreačně. Živím se jako pracovník v oboru IT, ale vždy jsem tíhnul spíše ke tvořivému programování
než ke "znalostnímu inženýrství", či jak se jmenuje to odvětví, kde je potřeba vědět, co je kde nového a kam kliknout .

Zápatí