Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
[img][img]http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-10/09990_021020111769.jpg
Seriové zapojení RL je mi jasné, ale s tímhle nevím jak začít.
Zatím jsem spočítal, že by při zapnutí procházel proud odporem R asi 0,45 mA .
A myslím, že indukcí bude na odporu R až vvn při vypnutí a že by to bylo nebezpečné.
A k čemu jsou ty ostatní údaje. Vypočítat maximální proud cívkou po 10 s , to mně vychází až 800A. Prakticky se jedná o zkrat.
Napovězte , prosím.
↑ Vladimir266:Jaké bude maximální napětí mezi rukami obsluhy, jaký proteče maximální proud, a v jakém okamžiku to nastane, v situaci podle následujícího popisu: Vývody cívky o indukčnosti 112*10e-3 H uchopíme za vodivé části do rukou, mezi kterými je odpor 20 kOhmů (odpor lidského těla a přechodové odpory), připojíme na zdroj napětí 9V a necháme připojené po dobu 10 s. Poté vývody cívky odpojíme od zdroje (stále je držíme v rukách). Bonusová část: zkuste nakreslit časový průběh napětí a proudu. Je to nebezpečné?
↑ Vladimir266:
Musíš počítat s vnitřním odporem zdroje (popřípadě s odporem cívky). Jinak opravdu dostaneš nesmyslné hodnoty proudu jako např. 800 A.
↑ Vladimir266:
OT technická:
\parstyle Jaké bude maximální napětí mezi rukami obsluhy, jaký proteče maximální proud, a v jakém okamžiku to nastane, v situaci podle následujícího popisu: Vývody cívky o indukčnosti 112*10e-3 H uchopíme za vodivé části do rukou, mezi kterými je odpor 20 kOhmů (odpor lidského těla a přechodové odpory), připojíme na zdroj napětí 9V a necháme připojené po dobu 10 s. Poté vývody cívky odpojíme od zdroje (stále je držíme v rukách). Bonusová část: zkuste nakreslit časový průběh napětí a proudu. Je to nebezpečné?
A tyto údaje právě neznám respektive nejsou zadány. Ale stejně Ti děkuji. Ještě se taky zamysli. ↑ medvidek:
Pokud je vnitřní odpor zdroje i cívky nulový, bude proud protékající cívkou lineárně narůstat:
.
To platí jen teoreticky. Ve skutečnosti by po krátkém čase nestačil zdroj, nebo by zhořela cívka. Podle tohoto vztahu by v čase
měl naší cívkou protékat proud
.
Budeme-li předpokládat nenulovou hodnotu vnitřního odporu
, máme v levé polovině obrázku sériový RL obvod. Z jeho řešení vyplyne, že proud protékající cívkou bude narůstat a asymptoticky se blížit k hodnotě U/Ru:
Pokud se chytíme cívky a v čase
rozpojíme vypínač, proud
, který do tohoto okamžiku protékal vypínačem, poteče odporem
našeho těla. Nyní máme sériový RL obvod v pravé polovině obrázku, ale s jiným odporem, jinou počáteční podmínkou a proudem klesajícím k nule.
Maximální proud, a tedy i napětí
na odporu těla vznikne právě v okamžiku rozpojení vypínače:
Zkus nyní vypočítat napětí
, bude-li vnitřní odpor zdroje + cívky
a)
,
b)
.
↑ medvidek: Tak takovéhle úvahy bych nezvládnul. Pouze jsem spočítal změnu proudu vznikajícího samoindukcí deltaI/t = 80 A.s-1 a odhadnul, že při vypnutí se bude indikovat vysoké napětí .
Moc Ti děkuji. A uvědomuji si, že mám značné mezery v této části fyziky.
Stránky: 1