Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vím že je následujicí příklad asi hodně snadný, ale já prostě nevím jak na to.
Jde mi obecně o řešení těchto rovniček, kde jsou "netabulková čísla"
Zkoušel jsem to řešit přes nakreslení trojuhelniku do jednotkove kruznice, pres kosinovou vetu atd. , asi mi unika nejaka zakladni vlastnost goniometrie vubec
↑ Chrpa:
Jen bych snad zkusil oznacit minuty jinak, nez pises:
Podobne take
a nikoliv
.
Spravne verze uvedenych pripominek vysazis takto:
48\circ 11',\quad 311\circ 49'
48\circ 11^{\prime},\quad 311\circ 49^{\prime}
%-----------------------------------------------------------
\arrcos xOffline
S arccos neumím pracovat. Na střední škole nás ho neučili. ale díky. ....opravdu neexistuje ještě jiná metoda než s kalkulačkou a arccos? Nějak trigoniometricky ?
oprava: s arcos umi pracovat kalkulacka, ale co mi je do toho kdyz ty hodnoty nemam v hlave ? :-)
↑ Elvenking:
Pokud daji takove hodnoty a pozaduji opravdu vysledek - pak to umi skutecne jen kalkulacka a tabulky - a prepokladem je, ze je dovoleno pouzit. Nikdo to nema v hlave :-)
Ale, pokud to je treba u prijimacek, tak se spis pozaduje pocet vysledku v nejakem intervalu - pak pouzit presne to, co navrhuje kolega ↑ Alesak: - jedine graficky.
tady muzes odzkouset, jak se pracuje s jednotkovou kruznici a odpovidajicim grafem (pohybuj sipkou po kruznici).
OK?
Ahoj, jsem tu sice poprvé, ale jelikož propadám z matiky a v pondělí píšu test, kterým nad sebou vykonám ortel, dovolím si vás poprosit o radu ohledně jednoho příkladu. Je to jedna ze základních gon. rovnic, ale jelikož jsem humanitní typ (a taky lenoch, moje známky o tom moc nevypovídají :) ) tak nějak nevím, jak na to - a byla bych to ráda věděla, kdybych se s ním znova potkala. Nenašla jsem jeho řešení ani v sešitě, natož v učebnici, takže mi nejspíš nezbyla jiná možnost... Problém je, že si moc nepamatuju zadání, ale spíš nevím, co dělat s těma mocninama na čtvrtou, aby mi z toho vylez ten vzorec:
sin (načtvrtou) x + cos (načtvrtou) x = cos2x
P.S. Omlouvám se za to, že se tak vykecávám a taky za ten zápis, vedle matiky ani počítače nepatří mezi mé hobby. Časem se polepším