Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych jenom vědět, jestli jsem udělal dobře krok který je zvýrazněn červeně, a konkrétně 2 členy které jsou žlutě.
Jedná se o limitu jdoucí od n do nekonečna.
Jelikož znám výsledek tak jsem se snažil "doupravit" tyto 2 členy aby výsledek vyšel, ale neznám přesná pravidla pro tuto operaci když někde je 8 na N a u druhého členu je 2 na N...Nevím jestli se to pouze sníží na 1/ 6 na N nebo jak. Moc díky za odpověď, příklad jsem vyfotil a fotku dal do přílohy. 
↑ Alivendes:
Ahoj, vytknul jsem největší člen což je 8 na N ale nevim jak to bude vypadat po vytknuti u toho 7 na N kdyz vytykam 8 na N....
Nebo máš něco jiného namysli kromě toho označeného ???
↑ syrda:
Ahoj,
V tvojich vypoctoch si zabudol na symbol limity;
Skus to kompletne napisat a budes mat dokonale riesenie.
Srdecne Vanok
Takze pokud bych to rozepsal se symboly Lim atd tak by to bylo dobře??? rovnou bych se chtěl zeptat na jiný téměř obdobný příklad, zda-li jsou obě řešení vpořádku. První je určitě matematicky v pořádku, a druhým si nejsem jistý...Oběma řešeními se dostane vždy ke stejnému výsledku, jen se chci ujistit jestli mám i "mezikroky" správně se členy atd...Omlouvám se, že to je na papíře, ale v PC to vše zadat neumím :// Děkuji moc za odpověd :)

Zdravím,
pro výpočet 1. limity platí úpravy od kolegy ↑ zbyna:, samozřejmě při přepisu pro výpočet limity musíš správně umístit znak
, jinak to nebude dávat smysl. Tvé 2. řešení - co do úprav je v pořádku, ale chybějící
znehodnocují zejména přechod od předposlední úpravy k výsledku
.
3. řešení - zde je problém s úpravou mocnin (že je chyba, můžeš ověřit zpětným roznásobením závorek) - pokud vytkneme
, potom v čitateli máme
dál už to oprav, prosím (obdobně i jmenovatel). Děkuji.
"Zadání do PC" nacvičuj, prosím.
Děkuji. Už je to tedy jasné, doufám. Pro práci s limitou se velmi doporučuje zopakovat si užitečné vzorce (nebo alespoň vědět, že jsou), speciálně vzorec 2.1 a) se velmi hodí pamatovat. Ve Tvém zadání - zopakovat si pravidla pro umocňování/odmocňování, případně procvičit příklady ze SŠ.
Ať se vede.