Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zde je graf, je z něj všechno vidět, definiční obor i obor hodnot, sudost, průsečíky, extrémy, kde je klesající, kde rostoucí, všechno.
http://sweb.cz/thriller/graf.jpg
myslim, ze se s thrillerem shodneme na tom, ze ti asi nikdo nespocita cely priklad. my jsme tady od toho, abychom radili a ne, abychom resili cele priklady. pokud jsi na to cely rok vyhazoval bobana, tak ted se ti to vratilo. bohuzel, nemuzu jinak.
Prosím přeci by jsi mi nezničil život.... bych musel do prváku prosím dám ti za to co chceš já tohle potřebuju prosím jen pár příkladů jsem uplně v troubě budu ti do konce života vděčnej... Prosíííím prosííím prosííím
podivej se treba na http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx - resene priklady - prezentace
já vim že za to nemůžeš ale jsi jedinen kdo mi může pomoct já se začnu učit jsem i teď přečítal učebnici M ale tam je velký prd a ty to dokážeš vypočítat fakticky ti za to dám cokoli
tam jsou uplně jiné příklady a není tam ani výpočet jak se to počítalo
↑ Mdavid1990:
Zdravim :-)
myslim, ze mas dost informaci od kolegu, abys mohl zacit. Pokud jeste mas zajem, tak bych kontrolovala tvuj postup.
Rekapitulace:
- to je zadani.
1. Definicni obor jste vyresili, vychazeli jste z (
, vysel Df vsechna R bez 1, -1.
2. Obor hodnot odecteme z grafu - mas ho od thrillera.
3. Suda, licha - do zadani funkce dosad (-x) a podivej se, jak to dopadne.
4. pruseciky
- do zadani funkce dosad za x 0 a vypocti, cemu se rovna y - dostanes prusecik s osou y,
- do zadani funkce dosad za y 0 a vypocti, cemu se rovna x - dostanes prusecik s osou x
Tak se ozvi tady, zda mas zajem pokracovat.
takže rovnice mi vyšla že je sudá
4) a průsečíky y=-1 x= odmocnina ze 2
je to správně?
↑ Mdavid1990:
suda - OK,
prusecik s osou x neni zadny, prusecik s osou y je bod (0, -1)
Ta odmocnina z 2 neni na nic.
Ted se podivej, jak vypadala 1. derivace - mas je vypoctenou od thrillera a kde se rovnala 0?
jakto?.... podle jakého vzorešku jsi to počítala? mě to vyšlo jinak
to ano ale jakto že má dva body -1 a 0 když se vypočítala jen -1
↑ Mdavid1990:
pro vypocet pruseciku s osou x musime dosadit 0 za y:
tato rovnice nema reseni, proto neni zadny prusecik s osou x.
Vysledky kontroluj s grafem od thrillera. OK?
↑ Mdavid1990:
jeden bod ma 2 souradnice - souradnice x = 0 a y = -1. Je to jeden bod P_y [0, -1]Podivej prosim na graf.
↑ Mdavid1990:
Mame vypoctenou 1. derivaci - najdi takove x, kde je 1. derivace 0. To bude bod podezrely z extremu
res tuto rovnici a hledej x
to x se rovnná odmocnina ze2
↑ Mdavid1990:
ne, zlomek se rovna 0, kdyz citatel je 0, jmenovatel nesmi byt 0.
Napis, co je u nas citatel
no když do toho 2x dosadim 0 tak to výde -0
↑ Mdavid1990:
2x = 0, to znamena x = 0. V bode x = 0 mame "podezreni na extrem" - budeme overovat, jestli je to minimum nebo maximum. Vem kalkulacku a a do zapisu derivace misto x dosad (-0,5) a nahlas vysledek a pak (+0,5) a take nahlas vysledek. OK?
a proč zrovna číslo 0,5?... to se tam může dát jakýkoly nebo se musí z něčeho vypočítat?