Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2011 19:47

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

Mechanická práce

Dobrý večer,nevím si rady s příklade,u kterého jsem se sekla..nemohl by mi zde někdo aspoň málo napovědět jak začít?Zadání zní: Jaká práce se vykoná při stlačení nárazníkové pružiny o 5 cm,víte-li,že na stlačení 1cm stačí síla 30 000N a tato je přímoúměrná stlačení pružiny?

Má to vyjít 3750J....vydedukovala jsem si,že když není síla zadána jako funkce proměnné,bude tedy konstatní  a práce by tudíž měla být klasická rovnice W=Fs, a porovnat hodnoty pro každou délku pružiny (co se týče přímé úměrnosti)--->což mi zase nesedí,protože abych pružinu stlačila více,než 1cm,musím vyvinout větší sílu (uvažujíc nějaký odpor,který určitě nebude konstatní,ne?) takže jak může jít o přímou úměru?Nerozumím tomu asi jasně...:( děkuji předem za každou radu.Romča

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 22. 10. 2011 20:09

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Mechanická práce

↑ naturaldisaster:
síla nebude konstantní.
Ze zadané síly a příslušného prodloužení určíš tuhost pružiny. Tady je to skutečně přímá úměra.
$F=ky_1\ \Rightarrow\ k=\frac F{y_1}$

Nyní použiješ vztah pro práci na pružině (znáš, nebo najdeš, nebo odvodíš). Zde už to přímá úměra není.
$W=\frac12ky_2^2$
$W=\frac F{2y_1}y_2^2$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 23. 10. 2011 14:24

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

Re: Mechanická práce

Aha,tak takhle by mě to nenapadlo,děkuji...poněvadž my s náma tuhost vůbec nebrala,tak je mi divné proč z toho dala dú....zkusím,děkuji:))

Zápatí