Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,nevím si rady s příklade,u kterého jsem se sekla..nemohl by mi zde někdo aspoň málo napovědět jak začít?Zadání zní: Jaká práce se vykoná při stlačení nárazníkové pružiny o 5 cm,víte-li,že na stlačení 1cm stačí síla 30 000N a tato je přímoúměrná stlačení pružiny?
Má to vyjít 3750J....vydedukovala jsem si,že když není síla zadána jako funkce proměnné,bude tedy konstatní a práce by tudíž měla být klasická rovnice W=Fs, a porovnat hodnoty pro každou délku pružiny (co se týče přímé úměrnosti)--->což mi zase nesedí,protože abych pružinu stlačila více,než 1cm,musím vyvinout větší sílu (uvažujíc nějaký odpor,který určitě nebude konstatní,ne?) takže jak může jít o přímou úměru?Nerozumím tomu asi jasně...:( děkuji předem za každou radu.Romča
↑ naturaldisaster:
síla nebude konstantní.
Ze zadané síly a příslušného prodloužení určíš tuhost pružiny. Tady je to skutečně přímá úměra.
Nyní použiješ vztah pro práci na pružině (znáš, nebo najdeš, nebo odvodíš). Zde už to přímá úměra není.

Aha,tak takhle by mě to nenapadlo,děkuji...poněvadž my s náma tuhost vůbec nebrala,tak je mi divné proč z toho dala dú....zkusím,děkuji:))