Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji pomoct s hodně praktickou věcí - chystáme se ke stavbě domu a chceme si vzít úvěr resp. hypotéku. Oběhali jsme plno bank a stav. spořitelen a dostali nabídky. Nyní máme problém s jejich porovnáním.
Situace je taková:
Hypotéka na částku 3.600.000 na dobu 20 let.
U stavební spořitelny:
Překlenovací úvěr splácený 34.000+14.100 po dobu 60 měsíců (5 let)
poté
úvěr se stavebního spoření splácený v částce 12.200 po dobu 168 měsíců (14 let).
To dělá celkem celkem 19 let.
Když toto chci porovat s flexibilní hypotékou, kterou dnes nabízejí banky, je to pro banku věc téměř nemožná. Nemají na to programy. Vypočítají mi standardní fixní splátku na 10, 15, 20 nebo více let.
Banka mi nabízí úrok 5,85 %. Kdybych předpokládala, že chci 5 let splácet částku 48.100 měsíčně jako u stavebního spoření a pak už menší částky, tak jako u stavebního spoření po dobu cca 14 let. Jaké budu mít splátky?
Dokážete to někdo spočítat?
Všichni mi tvrdí, že úvěr ze stavebního spoření je nevýhodný, ale a? počítám jak počítám, vychází mi to lépe.
↑ Dorian: Ahoj pokud ti můžu poradit, tak úvěr ze stavebního spoření je nejvýhodnější, protože má menší uroky než jsou v bance. Nelze to spočítat, záleží na kolik procent máte uzavřenou smlouvu, ze kterých se pak počítá úvěr.Žádná st. spořitelna, co znám nenabízí tak velký úrok, jako banka. Nejvíc 4,8 procent.
↑ Martina:
Zdar, osobně bych si nikdy nelámal hlavu s propočty, ale vždy se na první pohled kouknu na RPSN (roční procentní sazba úroků) a je mi to jasné!! Ze zákona všechny finanční instituce v ČR tuto sazbu u nabídek na jakékoli splátky musejí uvádět - s tímhle bych však šel jen k bankovním a renomovaným úvěrovým/leasingovým institucím, nad kterými dělá dohled stát - nebankovní sektor typu "SqvěláLevnáPůjčka" - no nevím :)))
RPSN - do toho se zahrnují všechny náklady se splátkama - samotná splátka, poplatek za vyřízení, polatek z poslední splátky, pojištění aj. Je to bráno k jednomu roku splácení, proto si třeba všimněte, že leasing na stejné auto, kde je to rozpočítáno v délkách splácení, jak se RPSN mění
atd. atd.