Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám tu takový problém, se kterým si moc nevím rady:
Máme jednorozměrný euklidovský prostor, ve kterém jsou v jednotkových rozestupech donekonečna vedle sebe posazeny hmotné body o jednotkové hmotnosti.
Hmotné body jsou k sobě navzájem přitahovány silou nepřímo úměrnou čtverci jejich vzdálenosti(což je vlastně pro tuto úlohu upravený gravitační zákon), čili .
Označme nyní jeden z hmotných bodů a všem ostatním přisuďme nulovou počáteční rychlost. Označený bod nech? má počáteční rychlost desetiny jednotkové vzdálenosti za jednotku času v libovolném z dvou možných směrů.
Za kolik jednotek času se označený hmotný bod srazí s některým ze sousedních?
// Prosím alespoň o nakopnutí, díky:)
↑ sneakfast:
tak nakopnu: je potreba najit silu posobici na tento bod jako funkci polohy bodu a potom to pouzit v pohybove rovnici.
Ale zkousel jsem to prakticky a pochybuju, ze se podari tu celkovou silu najit, nejak se mi nedarilo sesumovat prispevky od vsech hmotnych bodu nalevo a napravo. Tak mozna je potreba jeste nejaka fyzikalni uvaha, ktera to zpruhledni.
-------------------------------
„Tak ti, Zdeničko, dá maminka teplý obkladek a potom budem spolu jíst cicvárové semínko.“
Stránky: 1