Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2011 09:23 — Editoval Tom001 (27. 10. 2011 09:41)

Tom001
Reputace:   

Součty číselných řad

Dobrý den, mám tu dva příklady, se kterými si zatím nevím rady. Je tu jeden vzorový příklad a jeden, který mám vyřešit sám, ale hlavní problém je v tom vzorovém. Mám za úkol to řešit v Matlabu, ale jde mi jen o to pochopit, proč to tak je, abych dokázal vyřešit tu samostatnou práci.
Tady je první příklad: máme přibližně vypočítat součet řady suma(k=1,inf)[k/(2*k+1)!] s chybou menší než 10-6 (kolik členů potřebujeme sečíst?)

tolerance=1e-6;
k=0;
s=0;
while true
  k=k+1;
  s=s+k/factorial(2*k+1);         
  q=1/((2*k+3)*(2*k+4));    ?   je možné, že tam pan docent v té rychlosti udělal chybu, tak to případně opravte
  R=1/2*1/(factorial(2*k+2))*1/(1-q);    ?
  if R<tolerance
    break;
  end
end

Abych řekl pravdu, nechápu „pouze“ ty dva řádky s otazníkem. K výpočtu zbytku R obvykle potřebuji znát integrál, ale ten asi neexistuje nebo je složitý. Ale asi to nebude nic složitého, jen tam je nějaký chytrý krok.

Druhý příklad není tolik odlišný:  soucet rady suma(k=1,inf)[(k/(2*k+1))^k]
Když pochopím první příklad, druhý už snad zvládnu sám, ale budu moc rád za jakoukoli pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Tom001)

Zápatí