Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám tu dva příklady, se kterými si zatím nevím rady. Je tu jeden vzorový příklad a jeden, který mám vyřešit sám, ale hlavní problém je v tom vzorovém. Mám za úkol to řešit v Matlabu, ale jde mi jen o to pochopit, proč to tak je, abych dokázal vyřešit tu samostatnou práci.
Tady je první příklad: máme přibližně vypočítat součet řady suma(k=1,inf)[k/(2*k+1)!] s chybou menší než 10-6 (kolik členů potřebujeme sečíst?)
tolerance=1e-6;
k=0;
s=0;
while true
k=k+1;
s=s+k/factorial(2*k+1);
q=1/((2*k+3)*(2*k+4)); ? je možné, že tam pan docent v té rychlosti udělal chybu, tak to případně opravte
R=1/2*1/(factorial(2*k+2))*1/(1-q); ?
if R<tolerance
break;
end
end
Abych řekl pravdu, nechápu „pouze“ ty dva řádky s otazníkem. K výpočtu zbytku R obvykle potřebuji znát integrál, ale ten asi neexistuje nebo je složitý. Ale asi to nebude nic složitého, jen tam je nějaký chytrý krok.
Druhý příklad není tolik odlišný: soucet rady suma(k=1,inf)[(k/(2*k+1))^k]
Když pochopím první příklad, druhý už snad zvládnu sám, ale budu moc rád za jakoukoli pomoc.
Stránky: 1