Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, prosím o pomoc, co se týče tohoto příkladu:
Graficky znázorněte množinu všech bodů [ x ; y ] v rovině, pro jejichž souřadnice x,y patří R
platí :
.
Prosím někoho, aby mi to ukázal v Geogebře, abych si zkontroloval výsledek, protože je to pro mne celkem složitý příklad. Díky za pomoc :)
Edit: V Geogebře umím jakž takž napsat ty 3 funkce, ale neumím stanovit podmínky :(
↑ cyrano52:
Ahoj.
Ja to do tej Geogebry dám, ale kým to spravím:
1. Pavel Brožek nachystal zjednodušenie na používanie TeXu - skús sa s tým pohrať a zadávať úlohy v ňom. Pri prehľadnom zadaní sa jednoduchšie rieši.
2. Napríklad posledná oblasť: y <= 3 sa znázorní tak, že zo zapisu vezmeš rovnosť, znázorniš všetky body, ktoré ju spĺňajú a porozmýšľaš, na ktorej strane od týchto bodov ležia hľadané body.
Druhý vzťah znamená obyčajnú priamku, ktorej znázorňovanie sa berie na základnej škole. Trebárs sa prenesie y doprava, znázorní sa priamka a znova sa zamyslíš, na ktorej strane od priamky ležia body, ktorých y je väčšie ako y bodov na priamke.
Rovnako prvý vzťah, ibaže pre parabolu...

↑ ((:-)):
Já to umím všechno zakreslit, ale neumím stanovit podmínky (v Geogebře). V sešitě to nakreslené mám, ale nemám jak si zkontrolovat výsledek. A díky za ten TeX, až teďka jsem si toho všiml :D
↑ cyrano52:
Pěkné - ďakujem.
Rovnobežku cez 3 na osi y som musela dať "natvrdo", zvolila som bod na y a urobila rovnobežku s osou x.
Menší alebo rovný som tiež dala "natvrdo" 
V geogebre tie čiary zadávaš iba bez y, teda napríklad naťukáš
a stlačíš Enter. Argumenty sa dávajú do normálnych (okrúhlych) zátvoriek.
Keď chceš dať menší alebo väčší od príslušnej "čiary", zapíšeš, že y má byť menšie (väčšie) ako f(x) alebo g(x) alebo ako sa Ti tie závislosti označili.
Rovnosť sa pri zápise pridáva za znak "menší" ("väčší").
Edit: Opravené č. 2:
↑ cyrano52:
:-)
Vidíš - máš pravdu.
Prepáč - aj kontrolujem, aj zle...
Opravím...
↑ cyrano52:
Mne to funguje takto:
Chcem urobiť 
Najprv dám 
Geogebra dá tomu nejaké označenie, napríklad
a vypíše ho do okna.
Potom zadám
, až keď vidím v ľavom okne, ako si to Geogebra označila...
Ak to robíš tiež tak a nefunguje, je tu vlákno o Geogebre, môžeš sa skúsiť spýtať...

↑ ((:-)):
Přesně takhle jsem to udělal několikrát a furt nic :(. Zkusím to tam dát a díky za ochotu a tvůj čas :)
Stránky: 1