Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Aby platilo, že rovnice je lineární, musí tato rovnice splňovat podmínku, že nesmí obsahovat více, jak jednu proměnnou, která je ještě k tomu pouze v první mocnině. Nevím, jestli to platí pro zadání nebo pro výsledek. Když se podíváte na rovnici níže, uvidíte, že její výsledek je x=1. Znamená to, že je tato rovnice lineární, i když v zadání obsahovala více, než jednu proměnnou a jedna z oněch proměnných byla umocňována na exponent vyšší, než jedna?
↑ ((:-)):
1.
Chtěl sem se ujistit, jestli v lineární rovnici může být pouze jedna jediná proměnná, tedy např. x (pokud tam ono x je ale několikrát, tak si myslím, že to pravidlo nijak neporušuje, protože se všechny x, pokud jsou s exponentem 1 sloučí po úpravě dohromady) a nebo jestli může být lineární rovnice zapsaná i tak, jak je to na tom obrázku, protože y na 2 se pak stejně odstraní a zbyde x=1.
Problém je v tom, že si nejsem jistý tím, jestli má to pravidlo s jednou proměnou o exponentu 1 platit pro zadání a nebo pro výsledek.
Já mám totiž takovou vlastnost, že do všeho moc šťourám, ale já už jsem takový. Když se něco učím, chci se o tom dozvědět trochu víc, abych do celého problému pronikl hlouběji a lépe to pak pochopil.
2.
A vidíte, toho jsem si ani nevšiml. V tom případě, pokud ono y odstraním, měla by ve zkoušce na jeho místě být 0? Pak by obě části zkoušky L i P vycházeli 4, že?
↑ gary:
Ja si myslím, že ak neznáma v rovnici je x, tak treba
brať ako parameter (číslo)...
A aj tak "vypadne".
Znamená to, že za y sa môže dosadiť ľubovoľná hodnota a rovnosť obidvoch strán po dosadení vyrátaného x a toho ľubovoľného y bude platiť.
↑ gary: pokud
kde
tak se jedná o rci kvadratickou
já jsem ti tím chtěl naznačit, že rovnice lineární tento člen nemá, to ale neznamená, že tam "není", je ho tam
a to když sečteš ty tvoje ypsilon (nebo jiná písmena v druhé mocnine) a dají 0 tak rce je lineární
↑ gary: samozřejmě na to jde nahlížet i tak, jak psala Dana, bylo by zajímavé se zeptat někoho "vyššího", myslím si, že zde jasná definice nebude, ale lineární rovnice to určitě je