Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Mám zjistit definiční obor f(x) = ln[ln(x - 3)] + arcsin (x-5)/2. Absolutně si nevím rady. Vím je, že ln je pro kladné, takže by to mělo být (x-3) je větší jak 0, ale víc fakt nevím. Prosím o radu. Děkuji
Zdravím,
zapiš si postupně podmínky:
a) argument log má být kladný - jednou jsi našla x-3>0, chybí ještě jedna, protože v zadání má ln(ln(...)).
b) def. obor pro arcsin plyne z definice - podařilo se najít?
Budeš řešit soustavu nerovnic. Ozvi se, co se podařilo. Děkuji.

začnu od zadu. arcsin je definována pro x∈[-1,1], takže úplně přesně nevím co s tím, ale udělala jsem, že arcsin (x-5)/2<1, z čehož mi vyšlo že x=7.
U toho první je tedy jasné, že x>3.
Dále jsem si našla že definiční obor přirozeného logaritmu jsou kladná reálná čísla. Takže bych to asi celé měla dát do nerovnice tak, že ln[ln(x - 3)] > 0. Pokud je to takto správně, nevím, jak to mám vypočítat. S tím logaritmem si nevím rady. Ani v jednom příkladu, který jsme ve škole počítali ln nebyl.

já už asi vím, protože nemám ln x, ale ln výraz, tak ten výraz musím položit >1.
Takže (x-3)>1, x=4.
Ale co s tím ln, který je před hranatou závorkou? To nic?
↑ miminko.alidgy:
Děkuji, na hlavní stránce je vysvětleno, jak se přistupuje k vyšetření def. oboru složených funkcí.
arcsin je definována pro x∈[-1,1], takže úplně přesně nevím co s tím, ale udělala jsem, že arcsin (x-5)/2<1,
to znamená, že argument arcsin má být v intervalu od -1 do +1 včetně. Tedy vyřešit soustavu nerovnic (zapsáno jako jedna nerovnice):
.
S logaritmem jsi se skoro poradila, mame ln[ln(x - 3)], proto podmínky
, coz je uplne vnitrni funkce a zaroven,
, což je vnitřní funkce, vzhledem k vlastnosti logaritmické funkce se základem větším, než 1 (přirozený logaritmus), stačí řešit jen nerovnici 
Už to dokážeš spojit dohromady? Děkuji.