Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2011 20:32

miminko.alidgy
Reputace:   

definiční obor

Zdravím. Mám zjistit definiční obor f(x) = ln[ln(x - 3)] + arcsin (x-5)/2. Absolutně si nevím rady. Vím je, že ln je pro kladné, takže by to mělo být (x-3) je větší jak 0, ale víc fakt nevím. Prosím o radu. Děkuji

#2 31. 10. 2011 21:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: definiční obor

Zdravím,

zapiš si postupně podmínky:

a) argument log má být kladný - jednou jsi našla x-3>0, chybí ještě jedna, protože v zadání má ln(ln(...)).
b) def. obor pro arcsin plyne z definice - podařilo se najít?

Budeš řešit soustavu nerovnic. Ozvi se, co se podařilo. Děkuji.

#3 01. 11. 2011 12:07

miminko.alidgy
Reputace:   

začnu od zadu. arcsin je definována pro x∈[-1,1], takže úplně přesně nevím co s tím, ale udělala jsem, že arcsin (x-5)/2<1, z čehož mi vyšlo že x=7.
U toho první je tedy jasné, že x>3.
Dále jsem si našla že definiční obor přirozeného logaritmu jsou kladná reálná čísla. Takže bych to asi celé měla dát do nerovnice tak, že  ln[ln(x - 3)] > 0. Pokud je to takto správně, nevím, jak to mám vypočítat. S tím logaritmem si nevím rady. Ani v jednom příkladu, který jsme ve škole počítali ln nebyl.

#4 01. 11. 2011 12:21

miminko.alidgy
Reputace:   

já už asi vím, protože nemám ln x, ale ln výraz, tak ten výraz musím položit >1.
Takže (x-3)>1, x=4.
Ale co s tím ln, který je před hranatou závorkou? To nic?

#5 01. 11. 2011 13:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ miminko.alidgy:

Děkuji, na hlavní stránce je vysvětleno, jak se přistupuje k vyšetření def. oboru složených funkcí.

arcsin je definována pro x∈[-1,1], takže úplně přesně nevím co s tím, ale udělala jsem, že arcsin (x-5)/2<1,

to znamená, že argument arcsin má být v intervalu od -1 do +1 včetně. Tedy vyřešit soustavu nerovnic (zapsáno jako jedna nerovnice): $-1\leq \frac{x-5}{2}\leq 1$.

S logaritmem jsi se skoro poradila, mame ln[ln(x - 3)], proto podmínky $x-3>0$, coz je uplne vnitrni funkce a zaroven, $[\ln (x - 3)]>0$, což je vnitřní funkce, vzhledem k vlastnosti logaritmické funkce se základem větším, než 1 (přirozený logaritmus), stačí řešit jen nerovnici $x-3>1$

Už to dokážeš spojit dohromady? Děkuji.

Zápatí