Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
čaute, mam příklad
chci to počítat l'hospitalovým pravidlem a vím že vzorec je
jen mě mate ten arctg ??? nevim jak sním mam počítat? prosím o pomoc jak mam postupovat dál :( stačí mi ukázat jak bude příklad vypadat po použití l'hospitalova pravidla já si to pak dopočítám když tak. :) děkuju předem
↑ cs.pata:
Ahoj.
Tato limita se dá nalézt mnohem snáze bez l'Hospitalova pravidla, avšak má-li být z nějakých důvodů toto pravidlo použito,
pak na ten zlomek uvnitř arctg(...). Až takto spočteme limitu vnitřího zlomku, limitu celku pak získáme podle věty o limitě
složené funkce.
↑ cs.pata:
de L'Hôpital, znamy matematicien si zasluzi aby sa jeho meno korekne pisalo ( ty pises tvoje meno bez velkych pismen?)
A potom pravidlo de L'Hôpital-a nemozes pouzit tam kde ti to napadne, prestuduj si hypotezy
de L'Hôpital-ovej vety
Srdecne Vanok
↑ vanok:
Pokud jde o příjmení, pak také varianta L'Hospital je přípustná, viz
http://fr.wikipedia.org/wiki/Guillaume_ … C3%B4pital
poslední odstavec - pravopisná poznámka Remarque orthographique.
Dokonce v Diderotově encyklopedii je uvedena varianta L'Hopital.
Ahoj ↑ Pavel:
ano ale z H a nie z h
A o Tom de neviem ako to funguje u vas
pisete de Gaule alebo Gaule?
Tak ci tak sa treba priblizit k originalu... i ked je to cudne ze zenske mena napr sportovkyn z cz alebo sk maju ova. a to aj v jazykoch kde take sa nepouziva. No je to otazka slusnosti.
Srdecne Vanok
↑ vanok:
Pokud vím, tak de Gaule a také de Morganovy zákony. Na druhou stranu pouze l'Hospitalovo pravidlo bez "de". Navíc ještě s malým "l", i když v originále je L'Hôpital resp. L'Hospital. Je v tom zmatek.
Ahoj ↑ Pavel:,
Cize, na to co som reagoval, ze treba H à nie h, sme v uplnom suhlase. À plati to aj pre cz alebo sk matematikov.
Srdecne Vanok
↑ vanok:
S tím souhlasím, spíš jsem reagoval na verzi L'Hôpital, která není v cz tak častá.
Ahoj ↑ Pavel:,
Cize sme nasli najlepsie riesenie: konstruktivny dialog.
Dobry vecer
Vanok
Stránky: 1