Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dostala se ke mně úložka pro 2. třídu ZŠ. Jak byste toto řešili bez použítí soustavy rovnic:
Bedřich má stejně bratrů jako sester.
Věra má dvakrát tolik bratrů než sester.
Kolik je sourozenců?
Díky za tipy ;-)
V první řadě si řeknu, že sourozenců je určitě lichej počet.
Pak zkouším... Když bude mít Bedřich 1 bratra a 1 sestru, bude mít Věra 2x tolik bratrů co sester?Ne
Když bude mít Bedřich 2 bratry a 2 sestry? To už vypadá lépe, ale Věra by měla 3x tolik bratrů, co sester.
Když bude mít Bedřich 3 bratry a 3 sestry? To už vypadá zajímavě :-)
↑ halogan: Jestli myslis to same, co ja, tak si nejsem jisty, ze tohle druhacci umi.. ale popravde uz jsem ztratil kontakt s tim, co se dela ve druhe tride ;-)
↑ ttopi: To me napadlo take, ale co kdyz by se ty cisla lehce zkomplikovaly, to by studentik sedel, psal a psal..
↑ jelena: Jiste ;-)
↑ Saturday:
necham chlapce chvilku psat :-)
zdravim Honza.v 2 třidě je nasobilka 5 max.obojetné souhlasky se neučí.ale uči se o lickém těle.pá
To byl original :-)
Ted postup, ktery mi nadiktoval:
Výsledek: 7 sourozenců
Postup:
nejdřív jsem si myslel, že Bedřich má 2 sestry a 2 bratry. Ale potom mi to nevycházelo u Věry. Když Bedřich má 2 bratry a 2 sestry a Věra má 2x tolik bratrů než sester, tak by to s 2 bratry a 2 sestrami Bedřicha – že Věra má 2 sestry, ale bratrů by měla 3. A proto muselo být, že Bedřich má 3 sestry a 3 bratry. Protože Věra má 2 sestry a Bedřich je 4. bratr. A proto je to příklad 4+3. To je vše.
Moje poznamka: Soustava rovnic byla zakazana, ze? jinak bych prispela :-)
Jeste bych mela podotknout, ze Honza predchozi prispevky necetl, zadny komentar nedostal a zajimave je, ze je ze skoly zrejme vycvicen na presne davani odpovedi - kdyz se ptali na pocet sourozencu, tak odpovedel presne na tuto otazku.
Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)
A pokud neni tajne, odkud je uloha?
Jinak dnes jiz tradicne Honza mel dostat sbirky "Opakuj si o prazdninach", ale za druhou tridu meli vyprodano, tak ma alespon 2 prazdninove cestiny (to musite uznat, ze je potreba) a 1 prazdninovou skolu :-)
Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)
↑ jelena: Od meho byvaleho profesora fyziky, ktery ji ma zase od nejake pani ucitelky na ZS :)
Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)
ano, to se mlcky predpoklada a je to treba uvest v reseni ulohy
↑ Saturday:
Dekuji :-)
Jeste k te poznamce od kolegy ↑ halogan: - je to tak, ze po case ztracime schopnost neco resit intuitivne a vsechno musime definovat a presne zarazovat do postupu:-)
Prave za ucelem porovnat schopnosti resit jednoduche a mene jednoduche ulohy se navrhl tento projekt, ktery jsem oznamovala v ruskem tematu - ale je tam asi jazykova bariera. Tak pokud mate zajem o preklad, staci naznacit prispevek 22
Jeste jsem na foru uvadela jednu ulohu, ale nejak se to zatoulalove vaznosti prispevku kolegu - v zadani bylo receno neco ve smyslu "Reste az do uplneho (definitivniho) vysledku" - je to preklad :-)
Bylo zakoupeno nekolik stejnych knih a nekolik stejnych albumu. Za knihy zaplatili 10 dolaru 56 centu. Kolik bylo zakoupeno knih, pokud albumu bylo zakoupeno o 6 mene a cena jedne knihy vice nez o dolar prevysuje cenu albumu ?
Vychází mně:
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,31 dolaru
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,30 dolaru........
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,01 dolaru
Druhým řešením by bylo:
10 knih á 1,056 dolaru - nelze protože cena knihy 1,056 je cena, kterou není možno uplatnit.
Já ještě k původní úloze - z prvního vidím, že počet musí být lichý, z druhého, že musí po dělení trojkou dávat zbytek 1 => zkusím 7 => je to 7 :)
jelena napsal(a):
Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)
Něco takového jsem měl, ale nikdy jsem nic neopakoval! Opakování o prázdninách by se mělo zakázat :-D
↑ Cheop:
Zdravim :-) Je to v podstate spravna uvaha, ale v zadani je, ze se musi pocitat k uplnemu vysledku :-)
Napovim - cena je v dolarech a nakupuji stejne zbozi ve vetsim poctu :-)
↑ Olin:
Jak asi mam to dite zabavit po dlohou dobu prazdnin - nejaka pruzkumova akce ve meste je nebezpecna, v lese jsou klistata (a navic ja les nemusim :-) Od zacatku prazdnin v muzeu uz byl dvakrat, v knihovne take :-)
Tak bude opakovat a jeste se ucit basnicky nazpamet. Ve skole se totiz vubec neuci basnicky - to je treba napravit :-)
Bude mit samozrejme i jine aktivity :-) Hezke opakovaci leto :-)
>>> Vim že kluků je o jednoho vic nez holek a ze holek je o 1 vic nez je polovicka kluku ... >>> to znamena ze aby to mohla byt polovicka kluku a uloha mela nejaky smysl tak bude pocet kluku sudy a pocek holek lichy a 1 holka nemuze byt protoze by vera nemela zadne sestry ani bratry a kdyz je zde bedrich ... po te vas musi napadnout ze dalsi liche cislo je 3 >>> spravne