Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 06. 2008 14:28

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

Úložka

Dostala se ke mně úložka pro 2. třídu ZŠ. Jak byste toto řešili bez použítí soustavy rovnic:

Bedřich má stejně bratrů jako sester.
Věra  má dvakrát tolik bratrů než sester.
Kolik je sourozenců?

Díky za tipy ;-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#2 30. 06. 2008 17:03

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Úložka

Graficky :)

Ale na to potrebuju soustavy rovnic... to se pocita? :)

#3 30. 06. 2008 17:14

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

V první řadě si řeknu, že sourozenců je určitě lichej počet.
Pak zkouším... Když bude mít Bedřich 1 bratra a 1 sestru, bude mít Věra 2x tolik bratrů co sester?Ne
Když bude mít Bedřich 2 bratry a 2 sestry? To už vypadá lépe, ale Věra by měla 3x tolik bratrů, co sester.
Když bude mít Bedřich 3 bratry a 3 sestry? To už vypadá zajímavě :-)

oo^0 = 1

#4 30. 06. 2008 18:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravim Vas :-) nechala jsem pocitat 8-leteho syna a trvalo to asi 30 vterin :-)

Chcete znat vysledek a postup?

#5 30. 06. 2008 18:17

Saturday
Einstein
Reputace:   
Web

↑ halogan: Jestli myslis to same, co ja, tak si nejsem jisty, ze tohle druhacci umi.. ale popravde uz jsem ztratil kontakt s tim, co se dela ve druhe tride ;-)

↑ ttopi: To me napadlo take, ale co kdyz by se ty cisla lehce zkomplikovaly, to by studentik sedel, psal a psal..

↑ jelena: Jiste ;-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#6 30. 06. 2008 18:30

jelena
Jelena

↑ Saturday:

necham chlapce chvilku psat :-)

zdravim Honza.v 2 třidě je nasobilka 5 max.obojetné souhlasky se neučí.ale uči se o lickém těle.pá
To byl original :-)

Ted postup, ktery mi nadiktoval:

Výsledek: 7 sourozenců
Postup:
nejdřív jsem si myslel, že Bedřich má 2 sestry a 2 bratry. Ale potom mi to nevycházelo u Věry. Když Bedřich má 2 bratry a 2 sestry a Věra má 2x tolik bratrů než sester, tak by to s 2 bratry a 2 sestrami Bedřicha – že Věra má 2 sestry, ale bratrů by měla 3. A proto muselo být, že Bedřich má 3 sestry a 3 bratry. Protože Věra má 2 sestry a Bedřich je 4. bratr. A proto je to příklad 4+3. To je vše.

Moje poznamka: Soustava rovnic byla zakazana, ze? jinak bych prispela :-)

#7 30. 06. 2008 18:34

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Ja jsem tuto ulohu dostal nekdy pred 10 lety take, tedy v me 3. tride +- par let. A sel jsem na to uplne stejne jako vas syn.

Kupodivu mi to zabralo vic casu nyni, nez tehdy :))

#8 30. 06. 2008 18:41

jelena
Jelena

Jeste bych mela podotknout, ze Honza predchozi prispevky necetl, zadny komentar nedostal a zajimave je, ze je ze skoly zrejme vycvicen na presne davani odpovedi - kdyz se ptali na pocet sourozencu, tak odpovedel presne na tuto otazku.

Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)

A pokud neni tajne, odkud je uloha?

Jinak dnes jiz tradicne Honza mel dostat sbirky "Opakuj si o prazdninach", ale za druhou tridu meli vyprodano, tak ma alespon 2 prazdninove cestiny (to musite uznat, ze je potreba) a 1 prazdninovou skolu :-)

Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)

#9 30. 06. 2008 18:46

Ivana
Reputace:   32 

Tak já pošlu alespoň názorný obrázek a ještě poznámku , důležité je aby si každý z těch bratrů mohl říct " Můj brácha má príma bráchu " a totéž platí o sestrách . http://forum.matweb.cz/upload/879-rodina.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#10 30. 06. 2008 18:51

Saturday
Einstein
Reputace:   
Web

↑ jelena: Od meho byvaleho profesora fyziky, ktery ji ma zase od nejake pani ucitelky na ZS :)

Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)

ano, to se mlcky predpoklada a je to treba uvest v reseni ulohy

#11 30. 06. 2008 19:10

jelena
Jelena

↑ Saturday:

Dekuji :-)

Jeste k te poznamce od kolegy ↑ halogan: - je to tak, ze po case ztracime schopnost neco resit intuitivne a vsechno musime definovat a presne zarazovat do postupu:-)

Prave za ucelem porovnat schopnosti resit jednoduche a mene jednoduche ulohy se navrhl tento projekt, ktery jsem oznamovala v ruskem tematu - ale je tam asi jazykova bariera. Tak pokud mate zajem o preklad, staci naznacit prispevek 22

Jeste jsem na foru uvadela jednu ulohu, ale nejak se to zatoulalove vaznosti prispevku kolegu  - v zadani bylo receno neco ve smyslu "Reste az do uplneho (definitivniho) vysledku" - je to preklad :-)

Bylo zakoupeno nekolik stejnych knih a nekolik stejnych albumu. Za knihy zaplatili 10 dolaru 56 centu. Kolik bylo zakoupeno knih, pokud albumu bylo zakoupeno o 6 mene a cena jedne knihy vice nez o dolar prevysuje cenu albumu ?

#12 01. 07. 2008 07:31

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Vychází mně:
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,31 dolaru
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,30 dolaru........
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,01 dolaru
Druhým řešením by bylo:
10 knih á 1,056 dolaru - nelze protože cena knihy 1,056 je cena, kterou není možno uplatnit.

Nikdo není dokonalý

#13 01. 07. 2008 10:11 — Editoval Olin (01. 07. 2008 10:14)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Já ještě k původní úloze - z prvního vidím, že počet musí být lichý, z druhého, že musí po dělení trojkou dávat zbytek 1 => zkusím 7 => je to 7 :)

jelena napsal(a):

Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)

Něco takového jsem měl, ale nikdy jsem nic neopakoval! Opakování o prázdninách by se mělo zakázat :-D

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#14 01. 07. 2008 18:08

jelena
Jelena

↑ Cheop:

Zdravim :-) Je to v podstate spravna uvaha, ale v zadani je, ze se musi pocitat k uplnemu vysledku :-)

Napovim - cena je v dolarech a nakupuji stejne zbozi ve vetsim poctu :-)

↑ Olin:

Jak asi mam to dite zabavit po dlohou dobu prazdnin - nejaka pruzkumova akce ve meste je nebezpecna, v lese jsou klistata (a navic ja les nemusim :-) Od zacatku prazdnin v muzeu uz byl dvakrat, v knihovne take :-) 

Tak bude opakovat a jeste se ucit basnicky nazpamet. Ve skole se totiz vubec neuci basnicky - to je treba napravit :-)

Bude mit samozrejme i jine aktivity :-) Hezke opakovaci leto :-)

#15 30. 07. 2008 13:05

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

>>> Vim že kluků je o jednoho vic nez holek a ze holek je o 1 vic nez je polovicka kluku ... >>> to znamena ze aby to mohla byt polovicka kluku a uloha mela nejaky smysl tak bude pocet kluku sudy a pocek holek lichy a 1 holka nemuze byt protoze by vera nemela zadne sestry ani bratry a kdyz je zde bedrich ... po te vas musi napadnout ze dalsi liche cislo je 3 >>> spravne

Zápatí