Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 06. 2008 14:28

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

Úložka

Dostala se ke mně úložka pro 2. třídu ZŠ. Jak byste toto řešili bez použítí soustavy rovnic:

Bedřich má stejně bratrů jako sester.
Věra  má dvakrát tolik bratrů než sester.
Kolik je sourozenců?

Díky za tipy ;-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#2 30. 06. 2008 17:03

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Úložka

Graficky :)

Ale na to potrebuju soustavy rovnic... to se pocita? :)

#3 30. 06. 2008 17:14

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

V první řadě si řeknu, že sourozenců je určitě lichej počet.
Pak zkouším... Když bude mít Bedřich 1 bratra a 1 sestru, bude mít Věra 2x tolik bratrů co sester?Ne
Když bude mít Bedřich 2 bratry a 2 sestry? To už vypadá lépe, ale Věra by měla 3x tolik bratrů, co sester.
Když bude mít Bedřich 3 bratry a 3 sestry? To už vypadá zajímavě :-)

oo^0 = 1

#4 30. 06. 2008 18:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravim Vas :-) nechala jsem pocitat 8-leteho syna a trvalo to asi 30 vterin :-)

Chcete znat vysledek a postup?

#5 30. 06. 2008 18:17

Saturday
Einstein
Reputace:   
Web

↑ halogan: Jestli myslis to same, co ja, tak si nejsem jisty, ze tohle druhacci umi.. ale popravde uz jsem ztratil kontakt s tim, co se dela ve druhe tride ;-)

↑ ttopi: To me napadlo take, ale co kdyz by se ty cisla lehce zkomplikovaly, to by studentik sedel, psal a psal..

↑ jelena: Jiste ;-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#6 30. 06. 2008 18:30

jelena
Jelena

↑ Saturday:

necham chlapce chvilku psat :-)

zdravim Honza.v 2 třidě je nasobilka 5 max.obojetné souhlasky se neučí.ale uči se o lickém těle.pá
To byl original :-)

Ted postup, ktery mi nadiktoval:

Výsledek: 7 sourozenců
Postup:
nejdřív jsem si myslel, že Bedřich má 2 sestry a 2 bratry. Ale potom mi to nevycházelo u Věry. Když Bedřich má 2 bratry a 2 sestry a Věra má 2x tolik bratrů než sester, tak by to s 2 bratry a 2 sestrami Bedřicha – že Věra má 2 sestry, ale bratrů by měla 3. A proto muselo být, že Bedřich má 3 sestry a 3 bratry. Protože Věra má 2 sestry a Bedřich je 4. bratr. A proto je to příklad 4+3. To je vše.

Moje poznamka: Soustava rovnic byla zakazana, ze? jinak bych prispela :-)

#7 30. 06. 2008 18:34

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Ja jsem tuto ulohu dostal nekdy pred 10 lety take, tedy v me 3. tride +- par let. A sel jsem na to uplne stejne jako vas syn.

Kupodivu mi to zabralo vic casu nyni, nez tehdy :))

#8 30. 06. 2008 18:41

jelena
Jelena

Jeste bych mela podotknout, ze Honza predchozi prispevky necetl, zadny komentar nedostal a zajimave je, ze je ze skoly zrejme vycvicen na presne davani odpovedi - kdyz se ptali na pocet sourozencu, tak odpovedel presne na tuto otazku.

Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)

A pokud neni tajne, odkud je uloha?

Jinak dnes jiz tradicne Honza mel dostat sbirky "Opakuj si o prazdninach", ale za druhou tridu meli vyprodano, tak ma alespon 2 prazdninove cestiny (to musite uznat, ze je potreba) a 1 prazdninovou skolu :-)

Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)

#9 30. 06. 2008 18:46

Ivana
Reputace:   32 

Tak já pošlu alespoň názorný obrázek a ještě poznámku , důležité je aby si každý z těch bratrů mohl říct " Můj brácha má príma bráchu " a totéž platí o sestrách . http://forum.matweb.cz/upload/879-rodina.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#10 30. 06. 2008 18:51

Saturday
Einstein
Reputace:   
Web

↑ jelena: Od meho byvaleho profesora fyziky, ktery ji ma zase od nejake pani ucitelky na ZS :)

Ja se divim, ze se nikdo nezeptal, kde je receno, ze Vera a Bedrich vubec jsou v pribuzenskem vztahu :-)

ano, to se mlcky predpoklada a je to treba uvest v reseni ulohy

#11 30. 06. 2008 19:10

jelena
Jelena

↑ Saturday:

Dekuji :-)

Jeste k te poznamce od kolegy ↑ halogan: - je to tak, ze po case ztracime schopnost neco resit intuitivne a vsechno musime definovat a presne zarazovat do postupu:-)

Prave za ucelem porovnat schopnosti resit jednoduche a mene jednoduche ulohy se navrhl tento projekt, ktery jsem oznamovala v ruskem tematu - ale je tam asi jazykova bariera. Tak pokud mate zajem o preklad, staci naznacit prispevek 22

Jeste jsem na foru uvadela jednu ulohu, ale nejak se to zatoulalove vaznosti prispevku kolegu  - v zadani bylo receno neco ve smyslu "Reste az do uplneho (definitivniho) vysledku" - je to preklad :-)

Bylo zakoupeno nekolik stejnych knih a nekolik stejnych albumu. Za knihy zaplatili 10 dolaru 56 centu. Kolik bylo zakoupeno knih, pokud albumu bylo zakoupeno o 6 mene a cena jedne knihy vice nez o dolar prevysuje cenu albumu ?

#12 01. 07. 2008 07:31

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Vychází mně:
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,31 dolaru
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,30 dolaru........
8 knih á 1,32 dolaru a 2 alba á 0,01 dolaru
Druhým řešením by bylo:
10 knih á 1,056 dolaru - nelze protože cena knihy 1,056 je cena, kterou není možno uplatnit.

Nikdo není dokonalý

#13 01. 07. 2008 10:11 — Editoval Olin (01. 07. 2008 10:14)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Já ještě k původní úloze - z prvního vidím, že počet musí být lichý, z druhého, že musí po dělení trojkou dávat zbytek 1 => zkusím 7 => je to 7 :)

jelena napsal(a):

Kdo z vas mival "Opakuj si o prazdninach"? a vubec - opakujete si o prazdninach :-)

Něco takového jsem měl, ale nikdy jsem nic neopakoval! Opakování o prázdninách by se mělo zakázat :-D

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#14 01. 07. 2008 18:08

jelena
Jelena

↑ Cheop:

Zdravim :-) Je to v podstate spravna uvaha, ale v zadani je, ze se musi pocitat k uplnemu vysledku :-)

Napovim - cena je v dolarech a nakupuji stejne zbozi ve vetsim poctu :-)

↑ Olin:

Jak asi mam to dite zabavit po dlohou dobu prazdnin - nejaka pruzkumova akce ve meste je nebezpecna, v lese jsou klistata (a navic ja les nemusim :-) Od zacatku prazdnin v muzeu uz byl dvakrat, v knihovne take :-) 

Tak bude opakovat a jeste se ucit basnicky nazpamet. Ve skole se totiz vubec neuci basnicky - to je treba napravit :-)

Bude mit samozrejme i jine aktivity :-) Hezke opakovaci leto :-)

#15 30. 07. 2008 13:05

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

>>> Vim že kluků je o jednoho vic nez holek a ze holek je o 1 vic nez je polovicka kluku ... >>> to znamena ze aby to mohla byt polovicka kluku a uloha mela nejaky smysl tak bude pocet kluku sudy a pocek holek lichy a 1 holka nemuze byt protoze by vera nemela zadne sestry ani bratry a kdyz je zde bedrich ... po te vas musi napadnout ze dalsi liche cislo je 3 >>> spravne

Zápatí