Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2011 17:03

erore
Zelenáč
Reputace:   

bruslaři spojeni tuhou tyčí

Narazil jsem na příklad, myslím, že je dost triviální, ale nemohu s ním hnout.

Jeden bruslař o hmotnosti m se pohybuje rychlostí v směrem vpravo ($v \vec{e_x}$). Druhý bruslař o stejné hmotnosti se pohybuje rychlostí v směrem vlevo ($-v \vec{e_x}$, jejich trajektorie jsou od sebe vzdálené b. V čase t=0 jsou oba v x=0, kde chytnou tuhou tyč délky b o zanedbatelné hmotnosti. Uvažujme pro t>0 o systému jako o tuhém tělěse. Najdi trajektorii bruslaře, který je v t=0 na souřadnici y=b/2, x=0.

Řešil jsem to tak, že jsem spočetl pomocí momentů sil rotační pohyb pohyb soustavy vůči HMS a zároveň pohyb HMS, právě ten pohyb hmotného středu mi nevychází, ovšem i ten rotační pohyb jsem dostal takovým trochu podfukem. Možná je celá úvaha špatně. Ve výrazu pro sílu, kterou přenesu do HMS straší výraz $\frac{{\rm{d}}\vec{v}}{{\rm{d}}t}$, pro t<0 je to 0, ale pro t>0 to nula být nemůže, neb by nevznikla ona dvojice sil.

Mohl by mi někdo nastínit postup, případně mezikroky. Moc děkuji případnému řešiteli.

• (téma jako vyřešené označil(a) erore)

#2 06. 11. 2011 18:05

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: bruslaři spojeni tuhou tyčí

↑ erore:
hybnost soustavy je nulová, takže těžiště se nebude pohybovat.
moment hybnosti je $L=m\frac b2v+m\frac b2v=mbv$ když u bruslařů zanedbáváme objem. Takže celý systém bude rotovat s konstatntním $\omega$
platí $L=J\omega$, kde $J=2m\left(\frac b2\right)^2=\frac{mb^2}2$
$mbv=\frac{mb^2}2\omega\ \Rightarrow\ \omega=\frac{2v}b$

Když zvolíme soustavu souřadnic tak, že bruslař na pozici $\left[0;\frac b2\right]$ se pohybuje vlevo, jeho trajektorie je dána rovnicí
$\begin{cases}x=\frac b2\cos\left(\frac{2v}bt+\frac\pi2\right)\\y=\frac b2\sin\left(\frac{2v}bt+\frac\pi2\right)\end{cases}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 06. 11. 2011 18:12

erore
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:

Moc děkuju, jsem trouba, napsal jsem špatně zadání, ten bruslař, co je uveden jako první se pohybuje rychlostí $2v\vec{e_x}$ (a je v t=0 na souřadnicích $[0,b/2]$).

Ještě jednou moc se omlouvám a děkuju, pokud si ještě najdete chvilku.

#4 06. 11. 2011 18:39

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ erore:
$p=2mv-mv=mv$
$2mv_T=mv\ \Rightarrow\ v_T=\frac v2$  $v_T$ je rychlost těžiště

$L=2mv\frac b2+mv\frac b2=\frac 32 mvb$
$L=J\omega$
$\frac 32 mvb=\frac{mb^2}2\omega\ \Rightarrow\ \omega=\frac{3v}b$

$\begin{cases}x=\frac b2\sin\left(\frac{3v}bt)+v_T\cdot t\\y=\frac b2\cos\left(\frac{3v}bt\right)\end{cases}$

tady trajektorie pro $b=1$ $v=1$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 06. 11. 2011 23:33

erore
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:

Mockrat diky!

Zápatí